AMD | Počítače | Servery

Vypadá jako větší počítač, ale je to mobilní stroj s šesti displeji a dvěma 64jádrovými procesory

Pokud potřebujete na cestách opravdu hodně procesorového výkonu a zároveň nechcete slevit ani z možnosti práce na více monitorech, ani ty nejvýkonnější notebooky nejsou pro vás řešením.

Společnost Mediaworkstations představila unikátní řešení s označením a-X1P a a-X2P, které jen tak někde neuvidíte. Na první pohled to vypadá jako normální počítač v podobě většího černého šasi. Jedná se ale o skládací konstrukci, která obsahuje jak výklopnou klávesnici s touchpadem, tak až 6 monitorů s úhlopříčkou 24 palců, které mohou mít rozlišení až 4K.

Neuvěřitelný výkon pak dle konfigurace zajistí jeden nebo dva až 64jádrové serverové procesory AMD EPYC 7742 (používá se dvousocketová základní deska), takže v maximální verzi je počítač schopen najednou zpracovat až 256 vláken.

Výbava zahrnuje až 2 TB operační paměti DDR4-2666 (ECC LRDIMM), byť samotná základní deska podporuje až 4 TB. Na výběr jsou pouze grafické karty od Nvidie řady GeForce RTX 2000, Tesla nebo Quadro. Nechybí velký výběr SSD a pevných disků dle potřeby, včetně Intel Optane, MegaRAID řadiče nebo LSI SAS. Pro rychlé síťové spojení lze pořídit i karty Mellanox.

Tento „mobilní“ stroj o hmotnosti přes 20 kg má základní cenovku kolem 280 tisíc korun, ale snadno se dokáže vyšplhat na desetinásobek při maximální konfiguraci.

Diskuze (11) Další článek: Extrémní prohnutí: Test 32" HDR monitoru Samsung Odyssey G7

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,