Hudba, filmy, seriály | Pirátství

Výmluvy filmových pirátů jsou stejně ostudné jako český autorský zákon (komentář)

  • Autorský zákon vůbec nerespektuje internet a současnou realitu.
  • Je stahování filmů legální a jaké se na to vztahují výjimky?
  • Proč a za co všechno platíme výpalné?

Aktuální kauza kolem Ulož.to, kterou Kuba s Vláďou rozebírali i v posledním Týdnu Živě, opět rozdmýchala debatu o filmovém pirátství. V ní ze strany uživatelů už roky padají stejné argumenty. „Stahování není nelegální.“ „Platíme výpalné Ose.“ Nebo oblíbené: „My bychom platili, ale na Netflixu a spol. není to, co chceme.“

Byl bych pokrytec, kdybych řekl, že si filmy nebo seriály nestahuju. Nikdy by mě ale nenapadlo obhajovat stahování tím, že na něj mám nějaký nárok. Nemám. Vědomě vím, že dělám něco špatně. Zkusme si ty argumenty jeden po druhém rozebrat.

Pirátství není krádež

To skutečně není. Při krádeži někdo o něco přijde a druhý to získá. Pirátství je prostě… pirátství. Soudy, které jej u nás řešily s největšími piráty (uploadery), proto operovaly s termínem fiktivní škoda. Škoda, která majitelům práv sice nevznikla, ale mohla by, jak praví klasik.

Když někomu vezmete lístek do kina nebo DVD, je to krádež, vznikla újma. Když chcete film vidět zadarmo a někde si jej stáhnete, majitel o nic fyzicky nepřijde a nemá s tímto aktem žádné náklady. Z jeho pohledu je stejné, ať už film neuvidíte vůbec, nebo si jej bez placení stáhnete.

Filmové pirátství má z hlediska práva nejblíže k softwarovému pirátství. Jenže u něj je používání programu či hry bez placení nelegální a trestné podobně, jako byste kradli z regálu v obchodě. Programátor přitom také o nic nepřišel a neměl s vámi žádné náklady. Právní řád – a nejen ten český – si s pirátstvím ještě pořád neví rady.

Jak by také autorský zákon mohl odpovídat poměrům v 21. století, když vznikal v době, kdy bylo rychlejší a levnější poslat 1 GB dat poštou na disku než přes internet. 

Diskuze (365) Další článek: MacBook Air ještě tenčí a s oživenou magnetickou nabíječkou, to slibují uniklé informace z Applu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,