Vylepšená Katana na problémy s chlazením

Výrobce proslulý kvalitními a výkonnými chladiči - společnost Scythe, představil světu nástupce staršího modelu Katana 2. Ten má, podobně jako jeho předchůdce, docela nezvyklou konstrukci. Podíváme se i na další novinky, které si pro nás tento výrobce nachystal. Víte třeba, že populární Ninja půjde zapojit do okruhu vodního chlazení?

Levný chladič Katana od společnosti Scythe patřil k prvním, na kterých jsme mohli vidět využití heatpipe pro chlazení procesoru.

Při srovnání s konkurenčními chladiči si na první pohled všimnete nezvyklé orientace věže – po osazení není totiž kolmá k základní desce, ale svírá s ní úhel 70 stupňů. Na rozdíl od klasických chladičů tedy ventilátor přes žebra ofukuje i součástky na základní desce – a že to asi má smysl dokazují nejrůznější úpravy na produktech konkurentů – různě tvarovaná žebra či plastové krytky, které směrují vzduch dolů k desce.

 

A známý byl i pro jednu z dalších vlastností – jako jeden z mála účinnějších chladičů s heatpipe jej bylo možné osadit na starší Socket A pro Athlony XP.

Výrobce oficiálně oznámil nástupce Katany nazvaného Katana 2. Stejně jako první verze se orientuje spíše na nižší segment trhu, s podporou socketu A už ale výrobce nepočítá. Od původní katany si nová verze vzala asi to nejzajímavější, čím se liší od ostatních – šikmé žebrování. Tentokrát je ale řešeno trošku jinak – celá věž je téměř kolmo k základní desce, a natočená jsou jen hliníková žebra. Díky šikmé orientaci žeber se zvětšuje jejich plocha. Délka chladiče je tak docela malá – pouhých 82 mm i s ventilátorem. Navíc konstrukce spony umožňuje jej otáčet po devadesáti stupních – mohl by se tedy bez problémů vejít i na základní desky, u kterých jsou problémy s osazením větších chladičů.

  

Kvůli natočení žeber se liší i jejich uchycení k heatpipe – otvory pro heatpipe v jednotlivých žebrech totiž nejsou kruhové, ale mají tvar oválu – zvětšuje se tím styčná plocha žebra s heatpipe. Tím by mělo docházet k lepšímu přenosu tepla z heatpipe na žebra.

Osazený je nezvyklým 100mm ventilátorem s 1500 otáčkami, hlučností 22 dB(A) a průtokem vzduchu 42,69 cfm. Díky tomu, že jsou, stejně jako na ostatních výrobcích Scythe, uchyceny pomocí drátů, by ale neměl být problém ventilátor nahradit jiným o šířce 25 mm.

 
 

Bohužel, s vylepšením chladiče trochu narostla jeho cena – měla by být asi devět set korun.

Pokud máte pocit, že jste tento chladič už někde viděli, nepletete se. Poprvé se široké veřejnosti představil na letošním CeBITu. Spolu s ním bylo na stánku společnosti Scythe k vidění i několik dalších produktů.

Nejvíce zaujala opravdu zvláštní úprava asi nejpopulárnějšího produktu Scythe, totiž výkonného chladiče Ninja. Ten byl, podobně jako většina produktů této společnosti, něčím zvláštní. Bylo to jeho pravidelným čtvercovým půdorysem. Ve své době byl a stále je proslulý velmi účinným chlazením - svůj podíl na tom má i použití šesti heatpipe ve tvaru U – od základny tak teplo do každého žebra přechází přes dvanáct styčných bodů – přičemž je k mání za docela přijatelnou cenu.

Velmi jednoduchou konstrukční úpravou – totiž otevřením obou konců jedné z heatpipe, vznikl mohutně žebrovaný blok pro vodní chlazení. Kombinace heatpipe a mohutného žebrování na vodním bloku je raritou. Pravda, účinnost chlazení vodou proudící přes jednu tenkou trubičku a hliníková žebra přes základnu se se specializovanými vodními bloky se složitě tvarovanými kanálky asi nemůže měřit, ale o to méně se ohřeje voda v okruhu - spoustu práce ještě odvedou heatpipe a mohutné žebrování.

Scythe překvapila i zmenšenou verzí původního chladiče Ninja – nazvanou Mini Ninja. Třeba majitelé levnějších a užších Eurocasů, ve kterých se původní vysoký Ninja opírá o bočnici, asi tuto variantu ocení.

Originalitu nelze upřít ani dalšímu modelu Kama Cross, který více než kterýkoliv jiný chladič připomíná motor s uspořádáním válců do V. Důvod je stejný jako u Katany – lepší chlazení přehřívajících se součástek v okolí patice procesoru.

 

Zdroj: Scytheixbt.com

Diskuze (6) Další článek: Hitachi konsoliduje výrobu pevných disků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,