Výkonnost a požadavky Windows XP: pořád stejná písnička

„Nová Windows potřebují ke svému chodu velmi jednoduchý hardware a málo paměti“. Neslyšeli jsme to už několikrát?
Windows XP se možná stanou hitem a možná ne – je to sice dobře vypadající produkt, ale současný trh s ještě poměrně mladými verzemi Win ME a Windows 2000 je dost zmatený, prodej PC stagnuje a nechuť k upgradování naopak roste. Microsoft vypustil druhou testovací verzi (musíte za ni ale zaplatit 20 dolarů...) a začíná na zákazníky hrát písničku „Jak jsou nová Windows výkonná a nenáročná“. Bylo by to zábavné, kdybychom to neslyšeli už tolikrát a kdyby se tolikrát (přesněji řečeno pokaždé) neukázala jako jako nepravdivá. Je pravda, že i výrobci spotřebního zboží dělají přesně totéž („tři balení za cenu dvou“ nebo „o 30% víc za stejnou cenu“), přičemž ve skutečnosti ceny neustále rostou, ale přece jenom je rozdíl mezi pracím práškem a operačním systémem. (Nebo možná už ani ne).

Minimální hardwarové požadavky na nový systém jsou stanoveny na 233 MHz procesor a 64 MB RAM – to je příjemné, neboť takovou výbavou dnes běžně disponují i starší počítače, procesorovou silou určitě a dovybavit paměť je dnes ta nejlevnější věc na světě. Microsoft si ale sám v něčem protiřečí, neboť některé informace o preview verzi Windows XP na jeho webu tvrdí, že minimum je 300 MHz procesor a 128 MB RAM. A jak uvádí internetové časopisy, když firma poskytuje vybraným betatestérům počítač s předinstalovanými Windows XP, jde o stroj s nejnovějším CPU na 800 MHz a (posaďte se) 320 MB RAM.

Je to zase hra s nepoučeným zákazníkem. Operační systém se pravděpodobně skutečně rozběhne na 64 MB RAM, ale asi nehrozí, abyste si na této výbavě ještě nainstalovali kancelářský balík a v klidu jej provozovali, komfortní práce s Internetem také nepřipadá v úvahu. Produktový manažer Microsoftu pro Windows pokračuje ve vykrucování: „jsou tu dvě věci – potřebné minimum pro chod jádra a rozumná vybava pro ´uživatelský zážitek´“. Jenomže Microsoft cituje technické minimum (asi jako kdyby uvedl, že Windows se dají provozovat na 14“ černobílém monitoru s rozlišením 640x480 bodů – ano, „dají“), ale podsouvá nezkušeným zákazníkům dojem, že jde o výbavu pro „uživatelský zážitek“. Má k tomu jasný důvod: podle statistik má dnes cca 60% uživatelů počítačů v USA ve svých strojích 64 MB RAM, a jen asi 20% má 128 MB nebo více. A právě ti první jmenovaní jsou pro Microsoft přirození adepti na upgradování.

Situaci poněkud zachraňuje fakt, že paměť je nyní levná jako nikdy, a i povýšení na 256 MB RAM (což osobně považuji za „rozumné optimum pro uživatelský zážitek“ na Windows 2000, což samozřejmě platí stejně i pro Windows XP, postavené na stejném základě) kapsu nikoho nezruinuje, a umožní mu využívat velice zajímavé a atraktivní programy např. pro animování, editace videa či hudby a podobně.

Diskuze (72) Další článek: Genius na domácí kino

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,