Software | Nejlepší programy

Vyhledávání ve Windows není dokonalé, zkuste to 5× jinak

  • V macOS funguje vyhledávání Spotlight, ve Windows podobně propracovaná funkce chybí
  • Alternativy se zaměřují na rychlé hledání souborů i externí zdroje
  • Mnohé mohou vyhledávání ve Windows kompletně nahradit

Everything

Jednou z funkcí, kterou mohou uživatelé Windows závidět jablíčkářům s macOS je vyhledávání Spotlight. To umí indexovat nejen soubory a aplikace, ale i jejich obsah, interagovat s nimi a vrcholem je potom možnost vyhledávání díky přirozeným větám. Ve Windows se musíme spolehnout buď na vyhledávání v rámci nabídky Start, které se hodí především pro rychlé spuštění aplikací, nebo hledání v rámci Průzkumníku. To bylo značně vylepšeno ve Windows 8.1, nicméně k Spotlight z macOS má daleko. Přiblížit se k němu snaží programy třetích stran, které mohou vyhledávání ve Windows doplnit nebo zcela nahradit.

Prvním z nich je Everything, který vsází především na rychlost a jak už napovídá název, prohledává kompletní obsah disku (pokud uživatel pole působnosti neomezí). Bude sloužit především při vyhledávání a filtrování souborů pomocí zadávání rozšiřujících parametrů. Lze tedy jednoduše vyhledat fotky či dokumenty obsahující v názvu slovo Brno ve formátu JPG pořízené před rokem 2013. Používat lze rychlé klávesové zkratky, využívat historii hledání nebo lokální disk prohledávat vzdáleně v prohlížeči díky běžícímu HTTP serveru.

every.png
Everything

Kouzlo rychlého hledání tkví v používání souboru MFT (Master File Table), který je součástí souborového systému NTFS. Zaindexování celého disku je maximálně otázkou několika minut a tvůrci uvádí indexaci milionu souborů za jednu minutu.

Everything bude sloužit především pro pokročilé vyhledávání souborů, které pravděpodobně velké množství uživatelů nepotřebuje. Jenže právě na Everything je postaven další nástroj Wox, který tento koncept posune na vyšší úroveň. Najdete jej v následující kapitole.

Diskuze (39) Další článek: Umělá inteligence se dopustí zrady, pokud to bude v její prospěch

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,