Vyhledávání informací na webu

Infoseek umí dohledávat v množině již nalezených dokumentů.
Vyhledávání informací na webu je v podstatě dvojího druhu: podle klíčových slov a v tematicky seřazených katalozích URL. Většina nyní používaných vyhledávačů má již implementovány obě metody, vždy je však jedna z nich dominantní. Snad nejznámějším vyhledávačem dávajícím důraz na katalog URL je legendární Yahoo. Jeho katalog je velmi pěkně zpracovaný a hlavně rozsáhlý. Stránkami kontrolovanými na nezávadnost pro nezletilé publikum (tzv. green light pages) je známý Magellan sídlící na adrese http://www.mckinley.com/magellan/. Každý odkaz v jeho katalogu je pečlivě prozkoumán a ohodnocen podle kvality maximálně 4 hvězdičkami (samozřejmě čím více tím lépe).

V čele vyhlávačů podle klíčových slov stojí silná pětka - AltaVista, Excite, Hotbot, Infoseek a Lycos. Snad nejznámější z nich je AltaVista, která se může pochlubit i česky mluvící podobou na adrese http://altavista.telia.com/. Je velmi rychlá - zpracování dotazu trvá méně než 1 sekundu, a to i přesto, že disponuje 60 GB databází! Umožňuje vyhledávání dokumentů napsaných v určitém jazyce (i češtině) a z určité domény, hledání obrázků, hledání klíčových slov v titulu, odkazu atd. Krom toho všeho nabízí AltaVista možnost ladění dotazu "na míru". Najde téměř všechno, trošku horší je to s řazením nalezených dokumentů podle relevance, i když i v této oblasti jde AltaVista neustále kupředu. Chcete-li najít alespoň něco, použijte AltaVistu. Musíte ale počítat s tím, že vámi hledaný dokument nebude hned ten první, ale třeba až dvacátý.

Excite je vyhledávač umožňující oba druhy vyhledávání. Při vyhledávání podle klíčových slov dává poměrně uspokojivé výsledky. Pěkně zpracovaný je i jeho katalog, v němž jsou zajímavější odkazy ohodnoceny až čtyřmi x.

Infoseek, stejně jako Excite, má implementovány oba způsoby hledání. Prohledává web, News a Usenet newsgroups. Spojení je poměrně rychlé, vyhledané stránky docela slušně setříděné. Navíc má Infoseek dohledávání v množině již nalezených dokumentů. U každého nalezeného dokumentu je uveden stupeň relevance (v procentech) vzhledem k zadanému dotazu. Kromě klasického vyhledávání nabízí též možnost hledat e-mailové a poštovní adresy či obrázky vztahující se k zadaným klíčovým slovům.

Doménou vyhledávače Hotbot je vyhledávání pomocí klíčových slov. Umožňuje vám nastavit vše podle vaší libosti (co hledat, kde hledat, jak staré dokumenty brát v úvahu, jaký typ dokumentů hledat - např. .txt soubory, kolik jich najít atp.). Výhodou je možnost nastavení a výsledky hledání lze uložit pro příští použití. Vyhledávání lze považovat za kvalitní stejně jako setřídění nalezených dokumentů. I zde je každý nalezený dokument opatřen procentuelním hodnocením relevance.

Posledním v tomto výčtu vyhledávačů je Lycos. Tento vyhledávač patřil hlavně dříve mezi ty nejpoužívanější. Kromě klasického prohledávání webu s ním lze hledat obrázky, zvukové sekvence, prohledávat pouze osobní stránky či 5% nejlepších webových stránek.I tento vyhledávač disponuje katalogem URL.

Nyní již i u nás máme několik vyhledávačů. Z těch nejznámějších jmenujme Seznam s katalogem českého webu, fulltextový vyhledávač Kompas či vyhledávač pouze na českém webu Altas.

Váš názor Další článek: Razantní prosazování Javy i na poli norem

Témata článku: , , , ,