Vyděrači hrozící Česku ebolou se spoléhají na anonymitu Bitcoinu

Česku hrozí neznámí vyděrači rozšířením viru ebola, pokud nedostanou jeden milion eur na bitcoinové účty. Výzvu nejprve poslali nejmenovaným vládním orgánům, a protože se peněz nedočkali, poslali svou výhrůžku do médií. Zjevným cílem je rozšířit paniku, která by ještě vzkřísila naději na výplatu peněz. Vyděrači (a dost pravděpodobně je to jen jeden člověk píšící v množném čísle) svým činem mimo jiné ukázali na stinnou stránku anonymní internetové měny.

Komunikovat prostřednictvím e-mailu bez možnosti vystopování, to lze díky TORu zajistit celkem snadno (i když…). Toho mohou zneužít i vyděrači, aniž by museli vystřihovat písmenka z novin a lepit je pinzetou na papír. Nejrizikovější moment pro vyděrače je předání peněz – klasický bankovní účet nepřichází v úvahu, hotovost může být označená a hlavně musí dojít k fyzickému předání, zlato a jiné ceniny vyšší hodnoty jsou evidovány… Se zachováním anonymity je problém. Ale máme tu Bitcoin, internetovou kryptoměnu schovanou za nic neříkající adresy.  

Vyděrači si řekli o zaslání peněz na tři adresy. K těm tedy mají přístup a mohou z nich poslat peníze dál. Chcete vědět, zda nějaké dostanou? Žádný problém. Můžete je velice snadno sledovat, veškeré transakce s bitcoiny jsou totiž archivované. Pokud se tedy na této adrese objeví cca 1190 BTC (ekvivalent třetiny z milionu eur), tak se vyděrači dočkali svého a přišla první splátka:

239211469 
Zatím nic...

Co pak? Proměnit v nějaké zboží nebo vyměnit za peníze? To už se zase dostáváme do kontaktu s reálným světem. Směnárny pochopitelně evidují, za jaké bitcoinové adresy převádí na který bankovní účet. A se soudním příkazem to musí prozradit. Rozdrobit a směnit po částech? Veškeré transakce s Bitcoiny jsou zpětně evidovány – sice nevíme, komu zrovna patří která adresa, ale lze sledovat, kam se hodnota rozdistribuuje a pokud skončí někde ve směnárně, tak tu opět máme vazbu na bankovní účet a reálného člověka. Je to sice pro vyšetřovatele mravenčí práce, ale řada obchodníků s nelegálním zbožím nejen ze Silk Road by mohla vyprávět, že se za Bitcoin zcela schovat prostě nelze. 

Ani minimální riziko se v tak vážné otázce jako je šíření eboly nesmí zcela přehlížet. Hlavní hygienik bude ve střehu, ale i on zastává názor, že dostat k nám nakažený biologický materiál, o kterém píšou vyděrači, je značně hypotetické. Vše spíš nahrává tomu, že to někdo prostě zkusil – schovat se za anonymní e-mail a Bitcoin, využít aktuálně všudypřítomného strachu z eboly a doufat, že místo peněz nepřijde odhalení a 12 let vězení. 

Diskuze (28) Další článek: Pi-Top: postavte si s Raspberry Pi vlastní notebook

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,