AMD | Grafické karty

Už víme, jak bude vypadat AMD Vega a objevily se i první benchmarky

  • První testy v 3DMark ukazují výkon srovnatelný s GTX 1080
  • Referenční vzhled základní verze by se neměl příliš lišit od Polarisu
  • K představení karety dojde na přelomu měsíce

Další dílky do skládačky s názvem AMD RX Vega se v minulých dnech objevily na internetu. Vedle referenčního vzhledu přinesl web Videocardz rovněž výsledky z prvních testů v benchmarku 3DMark Fire Strike.

V databázi testů se objevily hned tři záznamy, které ukazují na použití grafických karet RX Vega. Samozřejmě ale nevíme, v jaké verzi byly testovány a zároveň nemáme informace ani o použitých ovladačích. Teoreticky se tak může jednat o prototypy s neoptimalizovanými ovladači, ale stejně tak o takřka finální karty, které budou ve stejné podobě s totožným výkonem vydány za několik dní v rámci akce SIGGRAPH Capsaicin.

Scrn-07-26-001.png
Výsledky testu 3DMark Fire Strike pro karty Vega (zdroj: Videocardz)

Dvě testované karty měly běžet na taktu jádra 1 630 MHz a frekvenci pamětí 945 MHz. Obě se ve svých výsledcích pohybovaly kolem hodnoty 22 300 bodů v tzv. Graphics Score. To jsou shodná čísla, která vídáme u karet GTX 1080. U nereferenčních modelů s přetaktováním a výkonnějším chladičem to může být o několik desítek až stovek bodů víc.

Zároveň ale máme ve výsledcích i model s taktem jádra 1 536 MHz, který má o dva tisíce menší grafické skóre. Tady se teoreticky může jednat o ořezaný model, u něhož nemá AMD nabízet referenční design. U něj se však počítá především s menším počtem stream procesorů.

Pokud bychom aktuálně zveřejněné výsledky naroubovali na informace z před 14 dnů, v nichž jsme se dozvěděli značení karet a připravované modely, pak by odstupňování výsledků sedělo na modely Vega XTX (nejvýkonnější se zvýšeným TDP), Vega XT a Vega XL (ořezaná verze). Rozhodně už ale nesedí porovnání s konkurenčními grafikami – minimálně nejvýkonnější Vega totiž má stát přímo proti modelu GTX 1080 Ti.

Stejně tak se tedy nabízí varianta, že jde o testy jedné grafiky (pravděpodobně modelu XL) v běžném a úsporném režimu. Tady už by bylo porovnání s GTX 1080 reálnější a při úsporném chodu by se karta dostala těsně nad GTX 1070.

Referenční design

Vedle benchmarků se objevila rovněž fotka referenčního vzhledu jedné z karet. Nijak zvlášť se neliší od toho, co známe u grafik řady Polaris. Fotografie pochází z webu HardOCP a o věrohodnosti napovídá i to, že označení desky je totožné jako to, které najdeme u karet řady Vega Frontier.

Může se jednat o základní verzi Vega XT, která bude pracovat s běžným vzduchovým chladičem. Dražší varianta XTX bude využívat vyšší TDP a rovněž vodní chlazení s externím radiátorem. Její design by měl odpovídat návrhu karty Frontier.

Vše podstatné se každopádně dozvíme na přelomu července a srpna, kdy AMD uvede nové grafiky konkurující high-endu Nvidie na konferenci SIGGRAPH Capsaicin.

Profesionální verze Vega Frontier Edition nabízí možnost přepnout mezi vývojářskými a herními ovladači:

Diskuze (38) Další článek: Prolomí tanec tří mrtvých hvězd teorii relativity?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,