WordPress

Vychází Wordpress 5.0. Přináší zcela nový editor příspěvků a stránek

Wordpress patří mezi nejpopulárnější redakční systémy pro webové stránky. Běží na něm jak malé blogy, tak i některá větší média. Nyní přichází se svou pátou verzí, která přináší zcela nový editor textu. Ten radikálně mění zažité způsoby a přináší práci s bloky.

Nový editor se vyvíjel poměrně dlouho a budí poměrně rozpačité reakce. Zatímco dovoluje snáze upravit rozvržení stránky a příspěvku bez nutnosti používat speciální šablonu, mnozí namítají, že je v něm mnohem těžší pracovat s delším textem. Prozatím je tak stále možné si doinstalovat plugin Classic Editor, který vám do administrace vrátí původní rozhraní. Doplněk bude podporovaný až do roku 2021, poté bude přechod na nový editor zřejmě povinný.

twenty-nineteen.jpgClassic.jpg
Moderní vs klasický editor. Nový oproti starému pracuje s bloky, díky čemuž lze snadněji vytvářet vizuálně zajímavější příspěvky.

Součástí Wordpressu 5.0 přezdívaném Bebo (podle hudebníka Beba Valdése) je také nová šablona Twenty Nineteen, která přichází rovnou i s podporou všech nových funkcí.

S ohledem na velké změny je prozatím lepší neupgradovat, byť vám to administrace bude nabízet, a počkat, až všechny používané pluginy a aktivní šablona získají aktualizace s podporou této nové verze. Novou verzi najdete ke stažení na stránkách Wordpressu.

Diskuze (11) Další článek: Videa na mobilním YouTube dostanou autoplay. Ale jen na domovské stránce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,