Software | Open source | Microsoft Office | LibreOffice

Vychází LibreOffice 7.2. Je rychlejší a zase si lépe poradí s dokumenty MS Office

Po půl roce přišla další desetinková aktualizace kancelářského balíčku od The Document Foundation. LibreOffice 7.2 můžete stahovat z oficiálního webu pro Windows, macOS i Linux.

Na první pohled obsahuje spíš drobná zlepšení (viz kompletní seznam změn v češtině). Pokud například ve Writeru budete generovat obsahy/indexy, tak ty teď budou fungovat jako hypertextové odkazy. Pozadí stránek pak nově mohou překrýt celý virtuální list papíru, doteď se vyplnila jen po okraje. Impress a Draw mají pět nových šablon. Tvůrci také upravili tmavý motiv zobrazení.

Díky optimalizacích jsou všechny aplikace, resp. jejich dílčí funkce rychlejší. A pro Macy s procesory Apple M1 vyšla nativní armová verze. Ta přitom měla původně dorazit už v LibreOffice 7.1.

Jak ale autoři zmiňují, největší kus práce věnovali zlepšení kompatibility MS Office, konkrétně dokumenty DOCS, XLSX a PPTX, ale také zastaralého DOC používaného Wordem jako výchozím až do MS Office 2003. Přes 60 % příspěvků do zdrojového kódu LibreOffice 7.2 se tak týkalo zlepšení importu a exportu, úprav stylů nebo zrychleného načítání.

Celkově se na vývoji LibreOffice 7.2 podílelo 171 vývojářů. Z toho 120 jednotlivců přispělo 30 % kódu. Dalších 70 % kódu má na svědomí 51 zaměstnanců firem ze sdružení The Document Foundation, tedy zejména Collabory, Red Hatu a Allotropie. Díky dalším 232 dobrovolníkům pak balík mohl vyjít ve 119 různých jazycích. TDF dokonce separátně pochválilo překladatele, korektory, „screenshotéra“ a kodéra za českou lokalizaci.

Diskuze (34) Další článek: Tesla připravuje humanoidní roboty. Mají být přátelští a dokážete před nimi utéct

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,