Výbor amerického Senátu zpochybnil recertifikaci letadel Boeing 737 MAX

Vyšetřovatelé výboru amerického Senátu zpochybňují recertifikační testy letadel Boeing 737 MAX. Tvrdí, že piloti, jež s těmito stroji prováděli zkušební lety, byli „nevhodně trénováni“, čímž mělo dojít k manipulaci jak ze strany Federálního úřadu pro letectví (Federal Aviation Administration; FAA), tak i Boeingu.

Komise FAA schválila návrat tohoto typu stroje koncem listopadu. Letadla Boeing 737 MAX byla uzemněna téměř dva roky po dvou tragických haváriích, jež se odehrály v letech 2018 a 2019. Zahynuly při nich stovky cestujících a členů posádky.

Zmanipulovaná recertifikace

Vyšetřovatelé amerického Senátu uvedli, že FAA a Boeing „nevhodně trénovali“ piloty během recertifikačních testovacích letů. Některé testy byly navíc prováděny na simulátorech, které nebyly nebo ani nemohly být nastaveny tak, aby simulovaly scénář vedoucí k havárii.

FAA a Boeing se dle zprávy „pokoušejí zakrýt důležité informace, které mohly přispět k příčinám tragédií 737 MAX.“ Boeing již oficiálně odpověděl s tím, že zjištění bere „vážně a nálezy výboru bude i nadále přezkoumávat v plném rozsahu.“

„Boeing se zavázal zlepšovat leteckou bezpečnost, posilovat kulturu bezpečnosti a znovu budovat důvěru zákazníků, regulačních orgánů a cestující veřejnosti,“ uvádí se v prohlášení společnosti. Naproti tomu Federální úřad pro letectví je přesvědčen, že jím provedená série testů byla důkladná.

Kde je problém?

Zpráva, čítající 102 stránek, byla zveřejněna v pátek 18. prosince. Jejím autorem je výbor Senátu pro obchod, vědu a dopravu. Její obsah staví na informacích padesáti informátorů, rozhovorech se zaměstnanci FAA a více než 15 000 stránkách dokumentů.

„Naše zjištění jsou znepokojivá,“ uvedl ve svém prohlášení senátor Roger Wicker, který předsedá výboru. „Zpráva podrobně popisuje řadu příkladů významných chyb v dohledu nad bezpečností letectví a neúspěšného vedení FAA. Je zřejmé, že agentura vyžaduje důsledný dohled, aby bylo zajištěno, že jejich práce pro bezpečnost cestujících bude prováděna zcela správně.“

Jedná se o znepokojivá prohlášení, zejména s ohledem na skutečnost, že některé aerolinky již vyslaly Boeingy 737 MAX zpět na oblohu. Patří mezi ně například brazilská letecká společnost Gol Airlines, která s nimi začala létat počátkem prosince. Další na řadě je společnost American Airlines, která má 29. prosince uskutečnit své první lety s těmito stroji nad USA.

Diskuze (12) Další článek: Větrné turbíny i solární panely: V Indii vyroste největší park obnovitelné energie na světě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,