Vybíráme nový kancelářský počítač za pár kaček

(Placená inzerce) Vybrat vhodnou počítačovou sestavu může být pěkný oříšek, přestože se to ze začátku může zdát jako velice jednoduchá záležitost.

Každá oblast lidského bádání si žádá jiné výkonnostní zaměření, a tak zatímco pro běžnou práci s textovými dokumenty nám postačí stroj v hodnotě několika málo tisíc, pro náročné grafické operace je více než žádoucí pořídit kvalitní počítač, jehož cena však již stoupá do závratných výšin. Abychom ušetřili vaší peněženku i čas, připravili jsme si pro vás nyní tento článek, v kterém společně vysvětlíme vhodnost jednotlivých komponent.

Na začátku byla myšlenka, poté slovo – stejně tak jednoduché je to s počítačovou sestavou. Nejprve si, ať už sami, nebo s obchodníkem ve specializované prodejně promyslíme, k čemuže budeme náš budoucí stroj potřebovat. Poté stačí jen vybrat konkrétní model z nabídky, který nám bude cenově, výkonnostně a designem co nejvíce vyhovovat. Jak důležitá je v této oblasti myšlenka, tedy vhodnost určení, k čemu budeme nový stroj využívat, si nyní zkusíme jednoduše popsat.

Běžná kancelářská činnost, která zahrnuje práci s textovými a tabulkovými dokumenty, popřípadě také získávání důležitých informací na internetové či firemní síti, nemusí zrovna oplývat vysokým výkonem. Alespoň co se například nároků na grafickou jednotku týče. K těmto pracovním úkonům bude totiž plně dostačovat integrovaný grafický čip, jednojádrový proces a dostatek operační paměti. V podstatě za základ se v dnešní době považuje paměťový modul s kapacitou 1024 MB. Více než žádoucí je také, pokud je sestava opatřena alespoň 80 GB pevným diskem a DVD vypalovačkou, případně nadstandardními komponentami, jako je WiFi karta, díky níž si značně usnadníte tvorbu firemní sítě. Opomenout však nemůžeme ani originální operační systém, který by neměl chybět v žádné počítačové sestavě.

Za slušný základ pro kancelářskou práci tak můžeme považovat počítačovou sestavu Czechcomputer basic v ceně jen mírně převyšující hranici šesti tisíc korun. Srdcem celé sestavy je 64-bitový procesor AMD Sempron s dostatečným výkonem 2,0 GHz. V základu také nalezneme 1024 MB operační paměti, 80 GB pevný disk, DVD vypalovačku, originální systém Microsoft Windows Vista. A tím se ji dostáváme k druhé problematice, vybrat značkovou sestavu, nebo počítačovou soustavu od renomovaného prodejce výpočetní techniky, jakým je například společnost Czech Computer?

Odpověď opět závisí pouze na vás. Renomovaný prodejce vám je schopen nabídnout ucelenou podporu, jak hardwarové, tak softwarové stránky. V podstatě pokud se vám počítač porouchá, nebo si s něčím nebudete vědět rady, jednoduše zvednete telefonní sluchátko a zavoláte na telefonní podporu firmy, kde jste soustavu zakoupili. Ve společnosti Czech Computer na vás již čeká několik odborně vyškolených pracovníků, kteří jsou připraveni věnovat se vám, respektive vašim přáním a požadavkům, jak jen to půjde. I pokud byste chtěli do budoucna sestavu jakkoliv rozšířit, jednoduše celý zmiňovaný postup zopakujete.

U kancelářských sestav, jež jsou určeny k běžným pracovním úkonům, jako jsme si popsali výše, je však nutné zamyslet se nad vhodným výběrem pevného disku. Textové a tabulkové dokumenty sice nejsou příliš kapacitně náročné, avšak pokud budete uchovávat v sestavě také jiná kapacitně náročnější data, jako mohou být nejrůznější videa, komprimovaná záloha vašich hudebních nosičů, nebo jednoduše nejrůznější firemní data, měli byste rozhodně vážit kapacitu pevného disku. Dostačující je v dnešní době úložiště o kapacitě 80 GB, v případě náročnějších požadavků však není v dnešní době problém sestavu obohatit o 500 GB pevný disk. Samozřejmě kapacita může stoupat ještě víc a to až do tisíců GB, kde je již úložný prostor počítán v jednotkách TB.

Zároveň si také můžete vybrat, zdali má být počítačová soustava rovnou dodávána s operačním systémem, nebo dokoupíte-li jej později. V zásadě však platí, že pokud kupujete pouze jeden počítač, je vhodné zakoupit OEM licenci, jež se bude vázat pouze k zakoupenému produktu. Míníte-li však vybavit svou kancelář či firmu hned několika pracovními stanicemi, vyplatí se vám rozhodně více zakoupení multi-licence, jež bude záštitou hned pro několik počítačových sestav. V oblasti produktů společnosti Microsoft, jako je například operační systém Windows, je schopna firma Czech Computer poskytnout prvotřídní podporu, neboť nedávno získala statut Gold Certified Partner od zmiňované společnosti Microsoft. Ten je udělován pouze vybraným firmám, a to navíc za předpokladu splnění velice přísných kritérií a testů. Koneckonců z České republiky se tímto certifikátem honosí přibližně asi jenom 100 firem.

Tím snad bylo řečeno vše, co se týká základních počítačových sestav. Nyní bychom tedy mohli letmo zmínit také výkonnější pracovní stanice, které se rozhodně mohou taktéž vyskytovat v kancelářském prostředí. Obzvláště pokud je počítačová sestava hlavním pracovním nástrojem, například pro vytváření grafických efektů, či různá jiná odvětví lidského bádání, je nutné stavět počítačovou soustavu na zcela jiných základech. Pokud je tedy ve firmě pracováno s grafickými projekty, například renderování obrazu, je žádoucí vybavit sestavu výkonnými komponentami. Rozhodně by tedy počítačová sestava neměla být ochuzena o samostatnou grafickou kartu, která nebude pro svou činnost potřebovat část operační paměti, jako je tomu u integrovaných grafických jednotek. Mělo by být také pomýšleno na výkonnější procesor (například dvou- či čtyřjádrový) a dostatek operační paměti – klidně až 4 GB.

Při výběru počítačové sestavy pro firemní, ale také domácí účely, bychom měli také sledovat, který prodejce nám nabídne dobrou a rychlou podporu a nebude mu činit problém, vyhovět pohotově na jakákoliv naše přání. Koupí počítačové sestavy totiž celý akt obchodu nekončí, tedy alespoň u renomovaných společností, jakou firma Czech Computer dozajista je. Pokud si ani po přečtení tohoto článku nevíte s vhodným výběrem počítačové sestavy rady, můžete se obrátit na některého z vyškolených pracovníků společnosti Czech Computer, kteří vám rádi všechny vaše dotazy osvětlí.

Více se dozvíte zde.

Diskuze (2) Další článek: Siemens hodlá odstoupit od spolupráce s Fujitsu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,