VPN

Vybíráme kvalitní VPN. Proč ty bezplatné vyřeší jen půl problému a proč se nebát legislativních rájů

Používání robustní komerční sítě VPN je jedním z nejjednodušších způsobů, jak výrazně zabezpečit svoji komunikaci. Zároveň tím můžete získat přístup k zahraničnímu obsahu.

Ještě před několika lety byly virtuál­ní privátní sítě (VPN) doménou podnikové komunikace (zaměstnanci se odkudkoli připojí do firemní sítě a pracovat v ní, jako by seděli v kanceláři). Už roky se však o VPN mluví i mezi běžnými uživateli.

S kvalitní VPN získáte šifrování komunikace, redukujete možnost vašeho sledování na webu, zabezpečíte komunikaci na veřejných sítích a také se dostanete k zahraničnímu obsahu, který podléhá geoblocku. Například Netflix servíruje obsah podle lokality a liší se země od země. Zároveň ale nečekejte, že vám VPN zabezpečí data nebo ochrání před malwarem – chráněna zůstává jen komunikace po internetu.

Na routeru i jako doplněk prohlížeče

Takřka samozřejmostí pro moderní poskytovatele VPN jsou aplikace pro desktopy i mobilní zařízení. Ty jsou jednoduché – stačí vybrat cílový server podle země a klepnout na tlačítko Připojit. Od této chvíle komunikace teče šifrovanou cestou a pro cílový web či službu se tváří jako by přicházela nikoli z Česka, ale ze země VPN serveru.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Jak to funguje v prohlížečích. Proč Opera řeší jen část problémů.

Podle čeho vybírat poskytovatele VPN.

Doporučíme čtyři osvědčené služby, upozorníme na jejich výhody a nevýhody.

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Diskuze (7) Další článek: Touto červenou destičkou a tenkými drátky spojíte kilometr vzdálená místa rychlostí 10 Mb/s

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,