Vyberte si mobil pro WAP

Oba dospělí čeští mobilní operátoři už nabídli svým uživatelům WAP, a i když batolící se Oskar zatím vyčkává, předpokládá se, že WAP v nepříliš vzdálené době představí také.
Oba dospělí čeští mobilní operátoři už nabídli svým uživatelům WAP, a i když batolící se Oskar zatím vyčkává, předpokládá se, že WAP v nepříliš vzdálené době představí také. WAP je (pro neznalé a s přimhouřením očí) služba, pomocí které si můžete prohlížet Internet na displeji svého mobilu. Ale nemůže to být jen tak ledajaký mobil, musí podporovat WAP. V současné době jsou na trhu dva takové telefony: Nokia 7110 a Motorola TimePort 7389. Který z nich je pro WAP lepší?

Cena
Cena bez DPH Nokia 7110 Motorola TimePort 7389
Nedotovaná Paegas 14 999 Kč 12 499 Kč
Dotovaná Paegas 11 999 Kč 7 499 Kč
Nedotovaná EuroTel 16 389 Kč
Dotovaná EuroTel 10 651 Kč
Předplacená sada (Paegas Twist) 13 999 Kč (s DPH)
Motorola je levnější, o tom není sporu, a navíc má výhodu, že ji lze koupit také v sadě Twist (i když si myslím, že pro sadu za čtrnáct tisíc se zákazníci nebudou snadno hledat). Jestli se ale nechcete upsat Paegasu na dva roky a nebude vám vadit, že budete mít blokovaný telefon, pořiďte si TimePort v předplacené sadě, vyjde to levněji.

Ovládání
Toto a některá další kritéria už není možné přesně vyčíslit jako cenu a lze namítnout, že mé postřehy jsou pouze subjektivní. Souhlasím s tímto argumentem, proto sami zvažte, jestli můj názor vezmete za svůj.

Telefony Nokia jsou pověstné svou ergonomií, o Motorolách se často tvrdí pravý opak. Oba dva tyto extrémní a emotivní názory bych k sobě podstatně přiblížil, ale Nokia zůstane na prvním místě v příjemnosti ovládání. Na unikátní ovládací váleček sice občas padají výtky, že i když člověk točí jako o život, software roluje stále svou rychlostí, při wapování si ale váleček nemůžu vynachválit. Posouvání displeje tlačítky se šipkami, které nabízí TimePort, je výrazně pomalejší. Na snadnosti používání se podepíše také rychlost práce s wapovým prohlížečem, kde rovněž vede Nokia.

Ovládání WAPu u 7110 je naprosto jasné, u TimePortu trochu méně (pokud jste před ním nepoužívali jiný mobil Motorola). V žádném případě netvrdím, že je špatné, jen asi zpočátku budete muset déle zkoumat. WAPu je ve stostránkovém manuálu věnováno pět stránek a bohužel zde nejsou vysvětleny všechny funkce.

Displej
Ačkoli Nokia 7110 vládne obrovským displejem, jeho rozlišení není tak slavné (například Siemens S25 má vyšší). Nokia ale nabízí velice úsporná písmenka, jen je třeba překousnout, že nejsou tak skvěle vykreslena jako na jemném, ale menším displeji Motoroly. Oba dva mobily při wapování používají po odečtení hlaviček a menu čtyři řádky, do TimePortu se ovšem vejde méně textu.

Vytvořil jsem si testovací wapovou stránku, do které jsem vepsal abecedu malými písmeny, v dalším řádku velkými a ve třetím pár desítek číslic. Zkoumal jsem, kolik se na jeden řádek telefonu vejde znaků:

Nokia 7110 Motorola TimePort 7389
Řádek malých písmen až do „u“ až do „p“
Řádek velkých písmen až do „S“ až do „P“
Řádek číslic do druhé desítky, k číslici 9 do druhé desítky, k číslici 6

Funkce
Nokia 7110 má jednu velmi špatnou vlastnost: nepodporuje totiž všechny prvky WAPu – neumí dobře formátovat text (např. tučným nebo podtrženým písmem, kurzívou), nepodporuje různé velikosti písma, dobře nezvládá tabulky, odkazy dává automaticky na zvláštní řádek apod. Velikost stránky je navíc nepříjemně omezena. Ale ani TimePort na tom není o mnoho lépe. Vyzkoušel jsem některé formátovací prvky, na které je Nokia slabá, a neporadil jsem si s nimi. Větší soubor jsem také neotevřel, musel jsem jej zmenšit asi na 2 400 bajtů. Toto však jsou omezení důležitá pro tvůrce stránek, uživateli zase tolik nevadí.

Na Motorole mne mrzí absence jiné velmi důležité funkce – záložek pro často navštěvované stránky, které Nokia bez problémů zvládá (i zde by se ale hodily změny k lepšímu, třeba podpora složek). Adresy stránek, které si na TimePortu chcete prohlédnout, si nyní proto musíte pamatovat. Je to ale ještě složitější, protože v nepřipojeném stavu není možné adresu zadat. Musíte se napřed připojit k WAPu, najít službu, která umožní přímé zadání adresy, a za stále ubíhajících minutových poplatků ji napsat. Motorola absenci záložek obhajuje tím, že ve specifikaci WAPu nejsou zahrnuty. Proti tomuto argumentu nic nenamítám, ovšem obávám se, že uživatele nebude příliš zajímat – Nokia záložky nabízí ...

Provedl jsem další test, kdy jsem pomocí služby WetterOnline zjišťoval, jaké bude zítra v Brně počasí. Na Nokia 7110 jsem měl připravenou záložku, do Motoroly bylo třeba základní adresu přeťukat ručně a na požadované místo se postupně dostat.

Nokia 7110 Motorola TimePort 7389
26 s = 1 Kč 2 min 45 s = 5 Kč

Můj Timeport!
Motorola sice nenabízí záložky, má ale službu MyTimeport, na kterou – prý jen zatím – nemají nokiáři přístup. Je to internetově-wapový portál, kde máte svůj organizér (kalendář, kontakty, úkoly a poznámky), jsou zde také zmíněné záložky, a i když zatím lze jen vybírat z těch, které Motorola doporučuje, v budoucnu by mělo být možné vytvářet i vlastní. K tomu pravděpodobně bude sloužit funkce „Mark site“ z menu telefonu, která v současnosti při použití pouze zahlásí chybu. Podle manuálu ale bude možné využít jen devět záložek a to často může být málo.

K MyTimeport můžete kdykoli přistupovat z Internetu i z wapového telefonu, neustále tak máte k dispozici aktuální informace. Že tady něco nehraje? Že přece nebudete přepisovat svůj kalendář do nějaké webové stránky? Nemusíte, Motorola totiž zdarma nabízí skvělý software TrueSync, který dokáže MyTimeport synchronizovat s časově-organizačními programy na PC (například Outlookem) nebo s kapesními počítači. A právě synchronizace je to, co jiným službám podobného charakteru chybí.

Stabilita
Majitelé Nokií 7110 by mohli o stabilitě telefonu při wapování vyprávět. Mobil totiž velmi často a rád při prohlížení WAPu zatuhne a nepomůže nic jiného než odpojení baterie. Motorolu používám kratší dobu, ale s tím, že by prohlížená stránka spadla, nebo že by dokonce telefon přestal reagovat, jsem se nesetkal ani jednou.

Inu ...
Přestože to je asi jasné, musím upozornit na důležitou věc. Tento článek se věnuje pouze wapování s testovanými mobilními telefony a při výběru mobilu není podpora WAPu většinou nejdůležitějším kritériem. Mnohem důležitější je, že třeba Motorola TimePort je triální telefon, který lze používat v sítích GSM na celém světě, že Nokia 7110 nabízí obrovskou kapacitu telefonního seznamu atd.

A když jde o WAP? Mezi hlavní rozhodovací kritéria řadím pohodlnost a snadnost používání, ta však není nic platná, když telefon čas od času spadne jako shnilá hruška. V těchto ohledech je mezi oběma mobily remíza. Motorole ale nemůžu odpustit absenci záložek, které jsou pro pohodlné používání WAPu nutností. Dokud pomocí služby MyTimeport, která se stále vyvíjí, nebude možné ukládat vlastní oblíbené stránky, zůstává favoritem Nokia 7110.

Přečtěte si časopis Mobility 3/00, ve kterých najdete velké a užitečné téma věnované WAPu. Recenzi telefonu Motorola TimePort 7389 najdete v Mobilitách 4/00.

Diskuze (6) Další článek: Microsoft Česká republika začal s distribucí produktů Visio

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,