Vyberte si kodek – Jak na zvuk přes Bluetooth v Androidu

Stačí přece připojit sluchátka k telefonu a o všechno ostatní se postará automatika, ne? Ano, v naprosté většině případů tomu tak je, ale občas se může hodit i manuální nastavení.

Problematice kodeků při přenosu zvuku přes Bluetooth jsem se věnoval už několikrát. Ne vždy je kodek zvolený systémem a sluchátky ten nejvhodnější. Každá sluchátka a každý telefon se domluví na komunikaci skrze základní kodek SBC, který se často může jevit jako nedostatečný, jenže ono to není tak černobílé.

Zjistěte si verzi Bluetooth

Základní SBC kodek má maximální datový tok 345 kb/s a jeho ztrátová komprese nepoužívá psychoakustický model. Každý zvuk, který se takto posílá do sluchátek, prochází ztrátovou kompresí SBC, byť už jde třeba o ztrátovou MP3. U nejstarších bezdrátových sluchátek tak mohl kodek napáchat značné škody a na vině byl nejen kodek samotný, ale také snížený datový tok, který se měnil nejen podle zarušení prostředí, ale navíc jej úmyslně snižovali jak výrobci přehrávačů (telefonů), tak i sluchátek.

Praxe je ale trochu jiná: s příchodem Bluetooth 5.0 prakticky nedochází ke snižování datového toku, takže se i SBC kodek stal použitelným. U Bluetooth 4.0, 4.1 a 4.2 to není samozřejmé a občas umí telefony datový tok zkrouhnout. Druhou věcí je, že mnohá sluchátka dokáží signál zpět zrekonstruovat, takže jsou dopady kodeku ještě nižší. To už ale záleží skutečně kus od kusu.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Nejprve high-end, pak nižší modely. Nvidia v další generaci začne grafikou GeForce RTX 4090

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,