Vyberte obyvatele své kapsy: Velký test 29 flash disků

USB flash disky se pomalu stávají spotřebním zbožím. Mnozí lidé zjišťují, že bez pár megabajtů dat v kapse se zkrátka neobejdou. Ač flash disky plní stejnou funkci, liší se schopnostmi i cenou. V orientaci na trhuvám pomůže náš velký redakční test 29 flash disků o kapacitách 512 MB, 1 GB a 2 GB.
Kapitoly článku

Flash disky o kapacitě 1 GB

SanDisk Cruzer Profile

Není ani nejhezčí ani nejrychlejší ani nejpraktičtější. Nedominuje v žádném ohledu, přesto výborně namíchaným koktejlem funkcí přesně dosahuje na horní hranici bodování. SanDisk Cruzer Profile je druhým zástupcem disků vybavených snímačem otisku prstu. Aby byl snímač chráněn, rozkládá se celé zařízení na dvě horizontální poloviny, z nichž jedna se zapojuje do USB portu a druhá visí na ocelovém lanku potaženém bužírkou. S tímto poměrně neobvyklým řešením SanDisk zabodoval.

K nejlepšímu umístění mu dále pomohla doživotní záruka a rychlost dostatečná pro pohodlnou práci (s určitou rezervou při zápisu dat) i pro funkci Windows ReadyBoost. V balení najdeme šňůrku na krk a manuály. Výsledný dojem trochu kazí vyšší cena.

 SanDisk Cruzer Profile 1 GB
100 b.
 
Průměrná rychlost čtení: 17,6 MB/s
Průměrná rychlost zápisu: 5,6 MB/s
Zátěž procesoru: 14 %

+
 biometrie, doživotní záruka, neotřelý design, neztratitelné víčko, Windows ReadyBoost
- zabírá místo kolem portu, cena
  Cena: 1 000 Kč

 

Apacer Handy Steno HT203 200X

Handy Steno HT203 od Apaceru je jedním z nejrychlejších dostupných flash disků vůbec. Suverénně kraluje gigabajtové kategorii a soupeře těžko nachází i mezi dvougigabajtovými kolegy. Výrobce se u tohoto modelu pokusil vyřešit problém se ztrácejícími se krytkami USB konektorů. To se podařilo, zároveň ale vznikl jiný problém. Ocelové lanko, na němž zde krytka visí je netvárné a tak často překáží. HT203 se neprodává v tradičním blistru, nýbrž v poctivé krabičce. USB kablík je zakončen stolní kolíbkou pro pohodlnější manipulaci. Manuály a CD samozřejmě nechybí.

 Apacer Handy Steno HT203 200X 1 GB
94 b.
 
Průměrná rychlost čtení: 26,9 MB/s
Průměrná rychlost zápisu: 15,2 MB/s
Zátěž procesoru: 26 %

+
rychlost, design, neztratitelné víčko, Windows ReadyBoost
- zabírá místo kolem portu, cena, velikost
  Cena: 1 340 Kč

 

Pretec i-Disk Bulletproof

Další (skoro) neprůstřelný Pretec. Gigabajtová verze je v porovnání s 512MB výkonnější, což potvrdila několikrát opakovaná měření. Rychlostní parametry i-Diskovy paměti jsou dostačující pro pohodlnou práci i pro funkci Windows ReadyBoost. Pretec u tohoto modelu zachoval všechny přednosti a zároveň odstranil nedostatky. Cena 850 Kč v této kapacitě nevyčnívá zdaleka tolik, jako 620 Kč o stránku dříve.

 Pretec i-Disk Bulletproof 1 GB
84 b.
 
Průměrná rychlost čtení: 14,7 MB/s
Průměrná rychlost zápisu: 9,5 MB/s
Zátěž procesoru: 16 %

+
 extrémní odolnost (+ 10 bodů), luxusní balení, Windows ReadyBoost
  Cena: 850 Kč

 

Kingston DataTraveler Mini Fun

I s touto modelovou řadou jsme se setkali již na předchozí stránce. Narozdíl od Pretecu však Kingston napříč kapacitami v řadě DataTraveler Mini Fun zachovává technické parametry. Naměřené rychlosti obou modelů jsou téměř totožné. Neliší se samozřejmě ani obsah balení. Žlutá jednogigabajtová varianta se však prodává za výhodnější cenu. Ta je důvodem vyššího bodového hodnocení.

 Kingston DataTraveler Mini Fun 1 GB
84 b.
 
Průměrná rychlost čtení: 13 MB/s
Průměrná rychlost zápisu: 4,4 MB/s
Zátěž procesoru: 22 %

+
 velikost, předinstalované hry, „neztratitelné“ víčko, cena
  Cena: 390 Kč
 
 

 

Kingston DataTraveler Secure

Rychlý flash disk od Kingstonu. Tělo je kovové, přičemž výrobce deklaruje voděodolnost až do hloubky cca 1,2 metru. Data ve vyčleněné oblasti lze šifrovat pomocí 256bitové šifry AES. Zařízení splňuje požadavky pro Windows ReadyBoost. Dodává se v běžném blistru s (pro tohoto výrobce typickou) velmi chudou výbavou.

 Kingston DataTraveler Secure 1 GB
74 b.
 
Průměrná rychlost čtení: 13,4 MB/s
Průměrná rychlost zápisu: 14,1 MB/s
Zátěž procesoru: 10 %

+
 odolnost, zabezpečení, Windows ReadyBoost
- cena
  Cena: 1 503 Kč
 
 

 

Corsair Flash Voyager

Gigabajtový Corsair je až na kapacitu paměti a rychlost zcela identický s již před okamžikem představeným 512MB modelem. Dvojnásobný výkon při práci s daty je náznakem skvělého chování dvougigabajtové verze.

 Corsair Flash Voyager 1 GB
55 b.
 
Průměrná rychlost čtení: 18,6 MB/s
Průměrná rychlost zápisu: 6,2 MB/s
Zátěž procesoru: 16 %

+
 odolnost
- použitá guma je příliš měkká
  Cena: 630 Kč

 

A-Data MyFlash Rubber Flash Disc

Uvažujete-li o levném flash disku, pak by mohl (vedle Kingston Mini Fun) být volbou i tento gumový A-Data MyFlash. Vyjde totiž jen o padesát korun dráže, než půlgigabajtová varianta jeho samého, od níž se liší jen v rychlejším čtení i zápisu.

 A-Data MyFlash Rubber Flash Disc 1 GB
55 b.
 
Průměrná rychlost čtení: 14,6 MB/s
Průměrná rychlost zápisu: 4,4 MB/s
Zátěž procesoru: 14 %

+
 odolnost, cena
- použitá guma je příliš měkká
  Cena: 370 Kč

 

Pretec i-Disk II

V žádném testu nesmí chybět výrobky kompromisní ceny a kvality. Jedním takovým je i další zástupce Pretecu, který nabízí průměrný výkon i předinstalovaný základní software. Tomuto zařízení nelze (snad kromě rychlosti zápisu) nic vytknout. Základní úlohu flash disku splní skvěle.

 Pretec i-Disk II 1 GB
49 b.
 
Průměrná rychlost čtení: 14,8 MB/s
Průměrná rychlost zápisu: 4,5 MB/s
Zátěž procesoru: 12 %

+
 předinstalovaný software
  Cena: 571 Kč

 

A-Data MyFlash PD2

Tento flash disk v nás zanechal rozporuplné pocity. Jde o jednotku stejné konstrukce, jaká je použita i v 512MB variantě, kde však dosahuje vyšších rychlostí při zápisu souborů. Zpomalení zápisu je zhruba čtyřnásobné, nevadí-li vám však kopírování o několik minut delší, dejte přednost této verzi, neboť je s dvojnásobnou kapacitou pouze o 10 % dražší. Za 512 MB vydáte 300 Kč, za 1 GB 330 Kč.

 A-Data MyFlash PD2 1 GB
42 b.
 
Průměrná rychlost čtení: 11,8 MB/s
Průměrná rychlost zápisu: 2,8 MB/s
Zátěž procesoru: 12 %

+
 cena
- nepevná konstrukce
  Cena: cca 330 Kč

 

Prestigio Leather USB Data Flash

Ani koženou kapsičku nevidíme poprvé. Pro popis zařízení a balení nahlédněte na předchozí stránku mezi 512MB flash disky. Menší varianta také dosahuje lepšího výkonu při čtení a zápisu.

 Prestigio Leather USB Data Flash 1 GB
40 b.
 
Průměrná rychlost čtení: 14,8 MB/s
Průměrná rychlost zápisu: 4,4 MB/s
Zátěž procesoru: 16 %

+
 luxusní balení
- zabírá místo kolem portu
  Cena: 770 Kč

Test vznikl ve spolupráci s firmou Czech Computer

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,