Vy ještě nemáte domácí NAS?

Moderní NAS, ať už jej pořídíte za 3 000 korun, nebo dvojnásobek, je dnes mnohem více než jen pouhý síťový disk. Přinášíme devět specialit, se kterými si zpravidla poradí.

4. NAS umí synchronizovat

Další nezbytnou schopností moderního NASu je synchronizace souborů a složek mezi jeho diskem a libovolným počítačem na internetu. Díky tomuto scénáři pak může fungovat podobně jako Dropbox, SkyDrive nebo třeba Google Drive. Ostatně některé NASy se umí připojit přímo k těmto službám.

 634802805 NAS
Mnoho NASů se umí připojit třeba k vašemu Dropboxu a průběžně zálohovat jeho obsah. Jiné nabízejí třeba aplikaci Bittorrent Sync, která funguje podobně jako Dropbox. Bude tedy synchronizovat data mezi složkou na NASu a libovolným množstvím počítačů

Pokročilé NASy nabízejí i podporu synchronizačních protokolů jako třeba Rsync a jednoduché zálohování pomocí FTP spojení. Díky tomu lze NASy nastavit tak, aby třeba jednou týdně zálohovaly váš webový hosting, případně aby si vícero NASů synchronizovalo vybrané složky mezi sebou.

NAS NAS NAS
Synchronizace pomocí protokolů FTP a Rsync

Představte si tedy třeba scénář, že jeden NAS máte vy a druhý váš známý nebo třeba někdo z rodiny. Když do vybrané složky na svém NASu zkopírujete nějaké soubory, zkopírují se odtud během několika minut i do složky na druhém NASu. Je to vlastně opět to samé, co znáte z Dropboxu, v tomto případě se ale nesynchronizují vaše počítače, ale přímo vaše domácí souborová centra.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,