Vy a počítač: Průzkumník mezi čtenáři nemá šanci, vede Total Commander a jemu podobní

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 71

Názory k článku

07. 06. 2021 14:26

Možná až půjde v průzkumníkovi třeba najít soubor, tak ho bude používat víc. lidí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
07. 06. 2021 10:10

Otevřeně říkám, že jsem lama. Se soubory pracuji pouze v základu. To znamená, kopírování, mazání, přesouvání, přejmenování, zip a zcela vyjímečně porovnání adresářů. Na to se dá použít jakýkoliv průzkumník. Ale prostě dvě okna jsou dvě okna. Jak někoho může napadnout, že přesouvání souborů v Průzkumníku je pohodlné. Takže používám Total Commander. Další výhodou, oproti některým, je že se snadno dostane do všech složek a to i do OneDrive apod. To je u některých jako Modern file apod. problém. Také jsem dříve využíval FTP.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
07. 06. 2021 09:01

No všechny co znám, kteří používají TC tak jsou pro mě důchodci :D než něco najdou, tak je to věčnost 😅

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
06. 06. 2021 08:28

Mně třeba průzkumník za mlada (student v nepracovním životě) vždycky vyhovoval. Jakmile se objevilo přichytávání oken, ještě se potřeba dvou panelového správce souborů zmenšila na téměř neexistující. Pak sem šel ale do práce kde se pracuje s větším počtem souborů v desítkách různých projektů a už to s průzkumníkem nešlo. TC byl firemní standart, tak sem na něm taky skončil. Popravdě by to mohlo být i něco jiného, ale proč používat něco jiného než 99% firmy, když stejně člověk neumí s ničím jiným. Hromadné přejmenování, hromadné zkopírování názvu souboru, porovnání obsahu, regulární výrazy, hromadné tvoření složek jsou hlavní věci bez kterých bych se neobešel. Doma ale pořád používám průzkumník, protože prostě nic takového doma nepotřebuju a přetáhnout pár souborů z automaticky otevřeného okna je mnohem jednodušší. Nehledě, že už stejna naprostou většinu obsahu nějakou formou streamuju a soubory není vůbec potřeba řešit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
05. 06. 2021 16:45

V práci coby SW vývojář pracující s projekty s tisíci až desetitisíci souborů si nedokážu představit život bez TC, hlavně porovnávání složek a obsahu souborů je pro mě klíčové, taktéže plginy pro integrovaný viewer, umí zobrazit obsah dokumentů, excelů, CSV, obrázky, umí přehrát video i audio na zmáčknutí F3.Mimo práci ale TC nepotřebuji, tu a tam nějaké kopírování pár souborů, Kdysi jsem organizoval soubory hodně, třeba 80GB archiv MP3 a jejich octivé pojmenovávání/přejmenovávání, organizace fotek atp. Jenže dnes máme přehrávače s knihovnami, přečtu ID tagy a zorganizují to samy, navíc člověk když chce poslechnout třeba skladby konkrétního interpeta, které se objevily na soundtracích a kompilacích v 80 letech, tohle hledáním přes složky neudělám…To samé fotky, EXIF dnes ukládá každý foťák, včetně GPS pozice, snadno se zařazují do alb a přidávají k nim poznámky, umělá inteligence umí poznat obsah fotek a “značkovat” je automaticky, je jedno kde na disku leží a jak si to ta aplikace organizuje. Navíc díky tomu že všude máme cloudy, tak se člověk ani nemusí nějak starat o zálohování a synchronizování napříč zařízeními.Pro běžné použití počítače mi tak bohatě stačí průzkumník, respektive finder, jelikož jsem přešel z Windows na MacOS, tady jsem se navíc ještě více naučil používat vyhledávání. Ve Windows nebylo úplně špatné, ale Spotlight na operačních systémech Applu (nejen na Macu ale i iPadu, iPhonu) je spolehlivý a nývykový.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
05. 06. 2021 15:06

Proste na väčšinu bežných operácii so súbormi a adresármi úplne postačuje Prieskumník.
A keď je niekto bordelár, tak mu nepomôže ani XX dvojtabových komandérov. Stále bude mať v PC bordel, napriek každodennému "efektívnemu" organizovaniu v komandéri.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 06. 2021 11:58

Zrecykluji svůj příspěvek z předchozího článku:Total Commander má typické GUI co na první pohled vypadá složitě, ale jak se s ním člověk naučí a denně používá (používám od roku 1998?) , tak je naprosto super a všechno se tam dělá velmi rychle. Naopak průzkumník má GUI ve stylu že to během minuty pochopí i cvičená opice, ale s delší zkušeností už míra pochopení neroste a všechny úkony musíte dělat pořád stylem "důchodce co u toho sedí poprvé"...Já rozhodně preferuji přístup "raději se s programem zaučím a pak ho používám efektivně", než "všechno je na první pohled jasný, ale nic se s tím pokročilého nedá dělat"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (19)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
05. 06. 2021 11:51

Já v tom ve většině případů vidím spíš tkakové to elitářství - já jsem velký machr a nebudu používat průzkumníka jako ty obyčejné lamy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (10)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
05. 06. 2021 11:50

Ked sa uz tato tema recykluje, preco nepridate anketu, aky program pouzivate na subory, moznosti ako:- Windows Prieskumnik
- Total Commander
- FreeCommander
- Double Commander
- Unreal Commander
- Altap Salamander
- Directory Opus
- Xplorer²
- Q-Dir
- XYplorer
- Explorer++
- Multi Commander
- InyV komentaroch by mohli uzivatelia napisat aj dovody, preco pouzivaju prave tento program, vyhody ake ma oproti inym a pod.Pokial takato anketa nebude, mozete napisat svoj nazor sem, ja som skusal asi vsetky neplatene a par platenych, vratane Total Commander, ale plne mi vyhovuje len FreeCommander, tu su dovody, preco prave tento program:- prisposobitelnost - toto je hlavna vyhoda, da sa prisposobit aby vyzeral ako TC alebo ako Prieskumnik, alebo ako Salamander, alebo tak ako potrebujem
- panely - plne prisposobitelne su hlavny, prostredny, lavy, pravy, adresovy, "statusovy", aj panel prehliadaca
- male i velke ikony pre vsetky panely
- 2 vlastne klavesove skratky pre vsetky funkcie
- pouzitie vsetkeho len mysou alebo len klavesnicou
- karty/taby - plne prisposobitelne, dlzka nazvu, bez nazvu, ikony - vlastne aj velke, zamknutie, vlastne farby, prepnutie na poslednu pouzitu...
- profily - nastavitelne pre vsetko, napr. stlpce, automaticke zobrazenie, vyhladavanie, hromadne premenovanie
- front/queue - postupne kopirovanie poloziek po jednej
- pluginy TC pre interny prehliadac a archivne
- farebne schemy, tmave aj svetle (vsetky su na oficialnom fore)Hlavna vyhoda, prisposobitelnost, moze byt pre niekoho problem, chce to nejaky cas na prisposobenie svojim potrebam, ale potom je mozne rozne veci robit ovela jednoduchsie a rychlejsie.Jeden priklad, hromadne premenovanie 100 jpg obrazkov, ktore su v priecinku spolu s videami a inymi subormi, normalne by to trvalo desiatky sekund, mozno niekolko minut, mne to trva par sekund, stlacim skratku pre oznacenie suborov s rovnakou priponou, F2, sipkou vyberiem profil, napr. 3x sipka dole a Enter.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
05. 06. 2021 01:24

Total commander lidi jsou kolikrát uplně bezradný když někde ten TC neni, vubec neuměj s průzkumníkem zacházet, nevěděj že jde přichycovat okna ke straně a půlit je tak a podobně, to je tam už od sedmičky nebo možná od visty. Někdy je lepší se s tim prostě naučit než používat 30 let starej software.
Jako chápu že jsou spousta věcí který průzkumník neumí (hromadný přejmenování souborů a podobný) ale nepřipadá vám to trochu úchylný používat TC na přesun něčeho z flešky na plochu? Vždycky z toho mam záchvaty smíchu když to vidim. PS: Myš pro procházení složek a většinu běžný práce skoro vubec nepoužívam, je to na klávesnici efektivnější a průzkumník (zaplať pánbůh) furt chápe že když zmáčknu třeba K, tak se mi označej soubory nebo složky začínající na K a podobně, jenom se děsim co s tim MS provede, abych časem ten TC taky nepotřeboval.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (28)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor