Vy a počítač | Tmavý režim

Vy a počítač: Používáte na telefonu či počítači tmavý režim?

Tmavý režim není žádnou novinkou a podporují jej téměř všechny operační systémy a i velký počet aplikací. Jak je ale na tom s využitím? Používáte tmavou verzi programů, nebo ne? Pojďme začít jednoduchou anketou:

Použití tmavého režimu se ale může lišit zařízení od zařízení, aplikace od aplikace. Používáte automatické přepínání v rámci systému dle denní doby, či si vše řídíte sami? A máte všechny aplikace stejně, či si je nastavujete ručně?

Pojďme se pobavit o tom, zda a případně jak tmavý režim používáte a jaké jsou pro vás výhody či nevýhody. O své zkušenosti a názory se můžete podělit v diskusi pod tímto článkem.

Jako vždy jsme se na začátek zeptali u nás v redakci:

Jan Láska

Ano, ale jen někde

Tmavý režim považuji za výhodu u smartphonů, kde ve spojení s OLED displejem může přispět k delší výdrži baterie. U počítačů mi zatím příliš smysl nedává – to radši snížím podsvícení obrazovky, protože rozměrnější tmavá plocha monitoru už mi pro čtení přijde méně komfortní. Ani v telefonu se kompletně nespoléhám na inverzní zbarvení. Například tmavý režim v mapách mi příliš evokuje noční navigaci, proto jej nezapínám. A asi ani v mobilním internetovém prohlížeči bych si na převahu odstínů tmavě šedé hned tak nezvykl. Proto oceňuji aplikace (a dnes už jich je takových většina), které nepřebírají zbarvení celého prostředí telefonu, ale uživatel si může světlý nebo tmavý režim podle potřeb nastavit.

Karel Kilián

Ano, ale jen někde

Na notebooku mám nastavený permanentní tmavý režim, protože mi připadá příjemnější a méně únavný pro oči. Přeci jen před obrazovkou trávím 12 a více hodin, takže se snažím svůj zrak šetřit.

Naopak na telefonu tmavý režim nastavený nepoužívám. Zběžně jsem ho zkoušel asi před půl rokem, a bohužel některé aplikace ho nepodporovaly, takže výsledkem bylo například černé písmo na tmavě šedém pozadí. A to se fakt nedá.

Marek Lutonský

Ano, ale jen někde

Tato odpověď je u mě dost nadsazená, přesnější by bylo třeba „výjimečně“. V tmavém režimu mám vlastně akorát aplikaci Reddit na telefonu a tabletu, kde mi z nějakého důvodu přijde přehlednější. Na počítači pak jen RStudio IDE, pro orientaci v kódu je pro mě inverzní režim lepší. Když s tmavým prostředím přišel iOS, několik měsíců jsem ho měl na mobilních zařízeních nastavené jako primární, ale potom jsem si uvědomil, že mi vlastně moc nevyhovuje. I v noci teď raději stáhnu podsvícení, než abych přepínal do bílé na černé.

Karel Javůrek

Ano, všude

Ano, pořád, všude a už hrozně dlouho. Začal jsem tmavý režim používat ihned, jak se objevil doplněk pro prohlížeče, který obarvuje všechny webové stránky na černo/tmavo. Aktuálně je nejlepší Dark Reader. Pak samozřejmě přišla černá i pro iOS, iPadOS a macOS a hlavní aplikace. Nedávno už dokonce kompletně zčernal i Microsoft Word pro macOS, takže paráda pro psaní. Méně záře pro oči, takže je to šetří a u OLED displejů (typicky moderní mobil) navíc úspora energie cca 20 %.

Lukáš Václavík

Ano, ale jen někde

U mě se to liší podle aplikací i platforem. Na PC jej nepoužívám skoro nikde, protože se ještě nikomu nepovedlo udělat jej na systémové úrovni s citem. Takže jej mám jen v grafických editorech, kde obvykle bývá jako výchozí.

Na mobilech a tabletech jej používám u aplikací, kde není podstatný text, ale jiný obsah. Bílý text na černém pozadí se mi špatně čte a nesnesu ho prohlížečích nebo čtečkách e-knih a jiných dokumentů. 

Obecně mi tmavý režim vadí všude tam, kde je vysoká hustota informací. Po letech jsem zjistil, že mi na tmavém režimu tolik nezáleží ani na OLED displejích, kde má energetickou výhodu. A neřeším ani noční ozařování, protože do postele si mobil neberu.

Martin Miksa

Ano, ale jen někde

Nepatřím mezi uživatele, kteří by lpěli na tmavém režimu, ale zejména večer je pro mne tmavé pozadí pohodlné. V rámci iOS, iPadOS i macOS tedy využívám možnost automatické aktivace tmavého režimu se západem slunce. Funguje to v prostředí aplikace a překvapivě i u hodně aplikací. Vše se přepíná samo a já nemusím nic řešit.

Vladislav Kluska

Ano, ale jen někde

Používám automatické přepínání podle času, ocenil bych ale opačné řízení. Tedy přes den tmavý režim, čímž bych ušetřil hodně baterky, když displej svítí naplno. Naopak v noci bych ale rád měl světlý režim – černý text na bílém pozadí se čte prostě mnohem lépe, hlavně při nízkém jasu.

To ale platí u telefonu, na počítači tmavé téma nesnesu. Tady, ve spojitosti s horším rozlišením, se pro mě stávají aplikace používající bílý text na černém pozadí nečitelné (nedej bože, když některé weby udělají takovou blbost, jako že použijí žlutý na černém).

Jakub Čížek

Ano, ale jen někde

Filip Kůžel

Ano, ale jen někde

Obecně jsem tmavým/černým verzím služeb nakloněný. Vlastně si vzpomenu jen na jeden příklad, kde jsem to neustál – mobilní Google Mapy.

 Jak používáte tmavý režim vy? Máte jej napříč systémem, či jen v některých aplikacích? Nebo vám nevyhovuje vůbec? podělte se o své zkušenosti v diskusi pod článkem!

Diskuze (24) Další článek: Beta test satelitního internetu Starlink skončí v říjnu, slibuje Elon Musk

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,