Doprava | Hacking | Bulvár a vtípky

Vtipálek si zaregistroval značku NULL. Začaly mu chodit pokuty ostatních řidičů

Joseph droogie Tartaro se živí jako bezpečnostní inženýr, a tak má smysl pro ajťácký humor. Když si před pár lety vybíral novou registrační značku pro svůj vůz, napadlo jej, že si zvolí nějaký vtipný text. Kalifornské úřady to umožňují, a tak nakonec volba padla na NULL.

Slovíčko NULL v mnoha programovacích jazycích představuje označení pro prázdnou hodnotu a zdá se, že není vůbec ošetřené v mnoha amerických úředních informačních systémech.

Ačkoliv samotná registrace atypické značky proběhla alespoň poprvé bez problému a Joseph zvesela brázdil kalifornské silnice, jednoho dne mu dorazila pokuta za dopravní přestupek, kterého si nebyl vědom.

106c425f-90af-4ca0-85dc-6cb5be5ad9f6
Pozor na slovíčka na kalifornských espézetkách

Joseph jej zaplatil a věc považoval za vyřízenou. Jenže pak začaly přicházet další a další, až se jejich souhrnná částka vyšplhala na úctyhodných 12 049 amerických dolarů! To už bylo příliš, Joseph se ozval kalifornskému odboru dopravních vozidel DMV a nestačil se divit.

Všechny nezařazené, propadlé a jinak problematické pokuty měly onen příznak NULL – neměly adresáta. Jakmile se však v evidenci objevila registrační značka NULL, vše se změnilo. Josephovy začaly chodit pokuty ostatních.

917371e6-10bc-47cf-8b62-348229b86853
Pokuty těch druhých

Úřady počítačovému expertovi dluh samozřejmě smazaly, k nápravě samotné softwarové chyby však údajně nedošlo. Nelze než doufat, že ostatní a mnohem důležitější informační systémy nejen v USA, ale třeba i v Česku psali zdatnější vývojáři.

Diskuze (37) Další článek: YouTube Music a Premium v Česku zavádí studentské tarify. Cena nepřekvapí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,