Procesory | Intel | Čipy

V testech se objevil 16jádrový procesor Intel Core 12. generace s podporou DDR5

Intel sice již v březnu vypustí na trh nové desktopové procesory Core 11. generace (Rocket Lake-S), ty se ale moc dlouho neohřejí, protože by je měla na konci roku nahradit zcela přepracovaná generace Core 12. generace s kódovým označením Alder Lake-S. Tyto čipy se už budou vyrábět optimalizovanou 10nm SuperFin technologií.

Bude se jednat o hybridní architekturu, která bude kombinovat výkonná a slabší jádra (Golden Cove + Gracemont), podobně jako to už známe ze světa procesorů s instrukční sadou Arm. Nyní se v databázi testů programu SiSoftware objevil nový záznam, za který může testovací vzorek zřejmě toho nejvyššího modelu, jež lze od Intelu čekat.

bandicam_2021_01_11_16_30_54_671.jpg

Dle detekce, která nemusí být vzhledem k řadě neznámých přesná a hlavně ani konečná, se jednalo o 16jádrový procesor se základní frekvenci 1,8 GHz a turbo pak bylo až 4 GHz. Procesor podporoval HyperThreading, takže zvládal najednou zpracovat až 32 vláken. L3 cache měla kapacitu 30 MB.

Operační paměť byla už nová generace DDR5 s kapacitou 32 GB na frekvenci 4,8 GHz. Procesor měl rovněž integrovaný grafický čip s nižším počtem exekučních jednotek, kterých bylo 32. Dle předpokladů půjde jen o mírně vylepšenou architekturu Gen12.1 (Intel Xe-LP).

Testy ukázaly nižší výkon než u předešlých testů, takže je jasné, že si Intel něco testuje a stále zkouší a ladí. Co se naopak výrazně zvedlo, je výkon pamětí, protože od minulého uniklého testu se propustnost zvýšila o více než 250 % na 34,21 GB/s.

Nové procesory budou mít i nový socket LGA1700, takže budou nutné nové základní desky, které budou mít i nový čipset řady Intel 600 pravděpodobně i s podporou PCI Express 5.0.

Jak se vyrábí 11. generace Intel Core

Diskuze (2) Další článek: Nebaví vás home office? Nissan předvádí koncept „kancelářského karavanu“ pro práci odkudkoli

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,