Vstup Uberu na veřejnou burzu dopadl zklamáním. Ceny akcií se postupně propadly

Uber po 10 letech „startupování“ konečně vstoupil na veřejnou burzu s tím, že začne na 45 dolarech za jednu akcii. Bohužel trh hodnotu Uberu viděl jinak a poslal ji okamžitě dolů.

Z původních 45 dolarů za akcii se velmi rychle stalo 42 dolarů a 13. května pak přišel ještě další strmý propad, který postupně vedl k ceně pouze 36 dolarů za akcii. Nyní už dochází k mírnému stoupání, ale stále je cena kolem 40 dolarů za akcii.

V přepočtu to znamená, že Uber má na veřejné burze hodnotu pouze 67 miliard dolarů, což rozhodně není dobrá zpráva pro pozdější investory, kteří očekávali, že by se Uber mohl už v úvodu dostat na 120 miliard dolarů.

Tak špatný výsledek měl dopad i na největšího investora Uberu (vlastní 16,3 % akcií) - obří společnost Softbank, které rovněž klesla hodnota na burze.

I když Uber patří mezi největší logistické platformy, jeho finanční výsledky ale nejsou nijak zázračné. Za poslední čtvrtletí dosáhl příjmu 3 miliard dolarů a skončil ve ztrátě jedné miliardy dolarů. Uber neustále investuje do co nejrychlejší rozmachu po celém světě, protože konkurence je obrovská a vítězství na jednotlivých trzích znamená často prvotní ztrátu.

V podobných problémech je ale i konkurenční Lyft, kterému se hodnota po vstupu na burzu rovněž propadla a stále je pod vstupní hodnotou. Rovněž je ve ztrátě.

Investoři jsou možná skeptičtí kvůli budoucnosti, která by se mohla nést v duchu autonomních vozů bez lidských řidičů, což může platformám jako Uber nebo Lyft zlomit vaz. Sice se snaží v tomto oboru rovněž angažovat, ale konkurence v podobě Googlu či Tesly je mnohem dál. Autonomní systémy přitom mohou výrazně snížit cenu individuální automobilové dopravy, protože odpadnou náklady na platy řidičů.  

Diskuze (7) Další článek: Notebook s ohebným displejem! Lenovo představilo unikátní ThinkPad X1

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,