Vstane Amiga z mrtvých?

Pohnutý osud Amigy by již vydal na slušnou knihu. Nyní to vypadá, že čistě softwarová strategie byla opuštěna. Gateway totiž prodal Amigu jejímu bývalému šéfovi marketingu.
Pohnutý osud Amigy by již vydal na slušnou knihu. Nyní to vypadá, že čistě softwarová strategie byla opuštěna. Gateway prodal Amigu jejímu bývalému šéfovi marketingu. Po provětrání amígácké divize u Gateway byla oznámená nová strategie. Amiga bude do budoucna jen softwarovou platformou, která bude nabízena výrobcům set-top boxů jako vhodný operační systém. Vypadalo to tedy na skutečný konec Amigy. Nyní Gateway prodal za neuvedenou cenu celou Amigu firmě Amino, kterou vede Bill McEwen, bývalý šéf marketingu u Amiga Inc. Získal návrh hardware, software, značku, prostě vše pro revival Amigy. Jediné co si Gateway nechal jsou patenty na Amigu od roku 1997.

Jaká budoucnost tedy před Amigou leží? Můžeme čekat takřka cokoli, podstatné ovšem je, že je tu stále naděje na nový počítač Amiga s vlastním operačním systémem. Zatím se uvažuje, jestli by měl být tento systém dán k dispozici v rámci Open Source, aby došlo k jeho rozšíření. Pokud bude Amiga oživena, dá se předpokládat velké zaměření na Internet, opomíjena by neměla být i herní tradice. Ostatně pokud si pamatuji něco podobného již kdysi Commodore nabízel, Amigu tvářící se jako klasický CD přehrávač.

Otázkou ovšem bude, nakolik má jméno Amigy ještě silný zvuk. Řada nově vyrostlých uživatelů již si Amigu nedokáže s ničím pořádným spojit, hraní na nostalgickou notu odrostlých uživatelů se také nemusí setkat rovnou s úspěchem. Podstatné je, že opět byla vzkříšena jiskra naděje, že tyto dnes již raritní počítače tu opět v nějaké podobě budou.

Diskuze (7) Další článek: Hudební drby

Témata článku: , , , , , , , ,