Všichni jsou ve ztrátě, ale zákazníci jsou spokojení

Průmyslu informačních technologií se stále nedaří, prodělávají výrobci hardware i software. Konzumentská důvěra je naopak na vzestupu. Vyplatí se vůbec podnikat v IT?
Jako kdyby se svět firem starých ekonomik doslova mstil na těch nových. Největší průběžné profity zaznamenávají, stejně jako před pětadvaceti lety, když ještě téměř žádný IT průmysl neexistoval, těžkotonážní průmyslové firmy, jako jsou energetičtí a naftoví giganti. Zlaté časy zažívají zase banky, a neradostný obrázek dokresluje plejáda počítačových a internetových firem, která ohlásila výsledky za druhý kvartál. Jak se můžete domyslet, je to samá ztráta.

Slavný Amazon.com je zase ve ztrátě, už druhé čtvrtletí za sebou – do zisku se vyšvihl jen v posledním čtvrtletí loňského roku. Ztráta nebyla malá: 93,6 mil. při tržbách 806 mil. dolarů. Pozitivní je snad jen růst tržeb, zhruba o 15 % oproti stejnému čtvrtletí loňského roku. Druhá ztráta, ke které se asi přidruží i třetí (protože „letní“ kvartál je na tržby vůbec nejslabší, pak přijdou podzimní a vánoční žně) znamená, že firma letos těžko docílí celkové ziskovosti – v profitu bude určitě okolo Vánoc, ale to asi nevyváží nashromážděné ztráty během roku. Že by se slova šéfa firmy Bezose „dostaneme se do zisku!“ dala vykládat také jako „a potom zase do ztráty“?

V setrvalé ztrátě je i známá, i když malá softwarová firmička AvantGo, která vyrábí software pro mobilní zařízení. Prodělek za poslední čtvrtletí činil 4.3 mil. při tržbách 5.3 mil., což není tak zlé jako v minulosti, ale problém je, že peníze, které do firmy vložili investoři, už vysychají a firma tak musí propustit skoro polovinu všech svých zaměstnanců. Budoucnost je tedy nejasná, ale možná se některý z velkých hráčů slituje a AvantGo koupí.

Ztrátu ohlásil významný evropský internetový provider, španělská firma Terra, které patří jeden z nejznámějších světových portálů – Lycos. Svět stejně jako Česká republika ukazuje, jak je to těžké, když nejste mezi portály jedničkou: profitování je na hranici lidských možností. Terra ztratila 32 mil. dolarů při tržbách 161 mil. dolarů. Přitom příjmy firmy rostou zcela nepatrně, jen o 1% za čtvrtletí. Terra není mezi telekomunikačními firmami a výrobci sama – obrovské ztráty hlásí i AT+T a Lucent, byť jsou dány většinou odpisy a účetními opravami.

V mínusu je i význačná softwarová společnost Computer Associates (CA), jeden z největších světových softwarehousů: čistá ztráta činila 65 mil. dolarů při tržbách 765 mil. CA prožívá vůbec nejednoduché období, neboť i na ni dosahuje ruka americké Komise pro cenné papíry, která prošetřuje, zda se firma nedopouští podobně nekalého „kreativního účetnictví“ jako její méně šťastné kolegyně WorldCom či Enron, které to přivedlo k bankrotu. A když jsme už u těch mrtvol – KPNQwest po bankrotu už provedl pověstné „a poslední za sebou zhasne“: odpojil a vypnul svou panevropskou síť. Tato síť, která kdysi byla ceněna na 40 miliard dolarů, má nyní hodnotu pouze 4 mil. dolarů (120 mil. korun!); pokles na tisícinu původní hodnoty je doslova šílený. Mimochodem, na firemní stránce je dnes pěkný nekrolog a především je zde možné se dočíst, co se stalo s národními dcerami KPNQwestu, kterých bylo celkem třináct. Překvapivě, zkrachovaly jen dvě (francouzská a španělská), čtyři fungují dále jako samostatné obchodní jednotky pod původními jmény (též česká), a další byly koupeny, takže také fungují.

Ztrátu dále ohlásila firma CNET, která je i nadále prestižním internetovým vydavatel v počítačové branži – patří jí především web News.com, nabízející vynikající a korektní původní zpravodajství z IT a Internetu, neméně známá služba Download.com, vývojářský Builder.com, pohlcená skupina ZDNet.com a podobně. CNETu klesly tržby z 71 na 57 mil. dolarů: to dobře odráží přetrvávající špatnou náladu na internetovém inzertním trhu v USA, která se (prý) má zlepšit koncem letošního roku. Čtvrtletní ztráta činila 26 mil. dolarů. Firmě patří i pozoruhodná doména „com.com“, na kterou dnes přesměrovává svoje weby, takže www.news.com se přesměruje na news.com.com, což podle mého názoru vypadá méně přirozeněji než původní adresa.

Podle názoru finančních odborníků se dá čekat, že nyní budou špatné finanční výsledky vykazovat firmy častěji než dříve. Důvod ovšem není v tom, že by skutečně podnikaly hůře, ale že je k tomu přinutily současné účetní skandály a s tím související zákonná opatření. Zatímco dříve se zisky firem nadhodnocovaly různými účetními „opatřeními“, dnes se budou pro jistotu spíše podhodnocovat.

Diskuze (11) Další článek: Athlon XP 2600+ jde přetaktovat na 3000+

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,