Drony | DJI

Všechny nové drony DJI získají ADS-B a firma zatočí s piráty nebes

Všechny drony od DJI, které firma představí počínaje rokem 2020, budou vybavené přijímačem signálu ADS-B. Stejnou technologii používá i populární webová služba Flightradar24 k monitorování leteckého provozu v reálném čase.

Letadla pomocí rádiového signálu ADS-B vysílají do okolí údaje o svém letu, když tedy DJI vybaví obdobným přijímačem vlastní drony, na obrazovce ovládacího mobilu nebo jiného displeje se zobrazí varování, pokud bude dron poletovat v blízkosti jiného letounu.

Představení DJI AirSense (ADS-B):

Společnost DJI technologii nazvala AirSense a už ji nějaký pátek nabízí u nejvyšší profesionální řady svých dronů. Nyní se dostane i do kategorie amatérských dronů s hmotností alespoň 250 gramů. To jsou momentálně naprosto všechny modely včetně základního DJI Spark (300 g) a pokročilého amatérského DJI Mavic Air (430 g).

Pokud čínský výrobce po roce 2020 představí jejich náhrady, budou systémem předběžného varování před kolizí s letadlem vybavené také.

Už žádní piráti nebe

Jelikož s rostoucím počtem amatérských dronů na obloze růste i počet nezbedníků, kteří nejen že porušují letecké předpisy, ale často o tom ani neví, protože si je v životě nepřečetli, DJI poslední dobou spolupracuje s úřady a s každým novým firmwarem se už i nad Českem objevuje stále více bezletových zón (tzv. geofencing).

96ebb118-5b47-4c78-9fa4-1b29b81bb909
Ovládací aplikace DJI začala nedávno upozorňovat před vzletem v omezených/zakázaných zónách i na území Česka. To je jedině dobře, amatérští piloti totiž často neznají pravidla.

Pokud se v nich pokusíte vzlétnout s dronem DJI, ovládací aplikace vás dle míry restrikce buď jen upozorní, ať létáte bezpečně, anebo vás požádá o certifikát, který umožní start.

V rámci strategie Elevating Safety chce zároveň DJI ještě přitvrdit. Všechny drony by tedy měly v budoucnosti do okolí automaticky hlásit registrační údaje, měly by pilota varovat, pokud jsou od něj příliš daleko (předpisy vyžadují přímou viditelnost) a tak dále.

Jinými slovy, úřady chtějí drony odjakživa silněji regulovat, protože nad těmi amatérskými nemají žádnou kontrolu. DJI jim vyjde vstříc, přičemž chce najít kompromis, aby se z dronů opět nestala jen profesionální záležitost komerčních letců, ale aby s nimi mohl i nadále létat každý amatér.

Diskuze (35) Další článek: Do kin se chystá nový Terminátor: Budoucnost, roboti, umělá inteligence a Arnold Schwarzenegger znovu na scéně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,