Bezpečnost | SSD | Úložiště

Všechna SSD od SanDisku mu umřela ve stejnou chvíli. Dejte pozor na to, jak máte postavené NASy a zálohy

SSD se stávají základem úložišť i tam, kde doposud vládly pevné disky, protože cena za gigabajt rychle klesá a výrazně vyšší rychlost je na mnoha místech velkým přínosem. Moderní SSD mají sice omezenou životnost, ta je ale při běžném nasazení dostatečně dlouhá na to, že se vám jen tak nestane, že najednou SSD odejde. Riziko ale hrozí odjinud.

Jeden ze čtenářů fóra Hacker News se svěřil, že jeho systémy složené z SSD SanDisk Optimus Lightning II se odporoučely do křemíkového nebe přesně ve stejnou chvíli po 4,5 roce. Problém je, že měl takto postavené i RAID1 systémy, takže došlo ke ztrátě dat, protože odešly oba SSD ve stejnou chvíli.

K tomu se přidali další diskutující, kteří narazili na stejný problém, kdy SSD zemřela po 4 letech, 206 dnech a 16 hodinách, tedy více méně přesně po 40 tisících hodinách. Samotný administrátor Hacker News si vzpomněl, jak v jednu chvíli zažili, jak se postupně za sebou vypínaly servery – přesně v pořadí, jak je kdysi před lety spouštěli se zmíněnými novými SSD.

Problém samozřejmě vůbec nebyl v poškození buněk zápisem, protože na každé SSD se v průběhu let zapisovalo jiné množství dat. Jednalo se totiž o kritickou chybu ve firmwaru SSD od SanDisku, které byly součástí mnoha serverů od Dellu, HP, EMC, Cisco a nejspíše i dalších výrobců.

Záhadu se nakonec podařilo vyřešit, protože se našla stará bezpečnostní varování pro aktualizaci firmwaru z března a dubna roku 2020 od všech zmíněných firem, která ale určitě řada administrátorů po celém světě přehlédla. Chyba se projevuje právě zničením SSD přesně po 40 tisících hodinách u 9 modelů od SanDisku.

Co z toho plyne za ponaučení? Nemějte zálohy a kritická RAID pole postavená na jednom modelu a druhu SSD či pevného disku. Chyba firmwaru podobného charakteru možná někde v klidu číhá a jakmile se dovrší chybný čítač, můžete přijít o data. Pro důležitá data proto používejte disky a SSD od různých výrobců a různé modely, ideálně vyrobené v průběhu různého času. Tím minimalizujete nebezpečný problém s chybným firmwarem konkrétní modelové řady.

Diskuze (46) Další článek: Nápady jako ze sci-fi románu. Japonci chtějí na Měsíci a Marsu vytvořit umělou gravitaci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,