Všechna data jako na dlani

Příznivci kapesních počítačů se dělí na dvě základní skupiny: přívržence počítačů třídy Palm a stoupence počítačů třídy Pocket PC. Kapesní počítač HP Jornada 525, patřící právě do té druhé skupiny, nabízí téměř všechno, co potřebujete k tomu, abyste mohli být mobilní.
Tento článek vyšel v časopise Computer 15–16/01 dne 9. srpna 2001.

Richard Sláma

Manažerem svého času

V porovnání s Palmy nabízejí počítače Pocket PC veškeré potřebné programové vybavení k tomu, abyste mohli svůj počítač využít během chvíle na plný výkon. Chcete psát a odesílat elektronickou poštu, prohlížet obsah Internetu, číst elektronické knihy v PDF, číst a editovat textové dokumenty, pracovat s tabulkami, spravovat kontakty v adresáři? Pak vám tedy stačí, když si Jornadu 525 zapnete, načtete do ní potřebná data ze svého počítače a můžete v klidu pracovat. Případně ji můžete doplnit několika dalšími programy, které naleznete na přiloženém cédéčku. Naproti tomu pro počítače Palm musíte potřebné vybavení k těmto účelům nejprve nalézt a stáhnout z Internetu nebo je dokoupit.

Rychlý přístup k informacím

Na samotném přístroji po vybalení naleznete pět ovládacích tlačítek. Tlačítko umístěné úplně vespod slouží pro zapnutí či vypnutí Jornady. Další čtyři tlačítka umístěná o něco výš slouží pro spouštění příslušných aplikací. Přednastaveno je otevření webového prohlížeče, spuštění kontaktů, kalendáře a úkolů. Tlačítkům lze ale přiřadit i jinou, libovolnou aplikaci. Na boční straně přístroje pak narazíte na další ovládací prvky: tlačítko pro spuštění nahrávání a ovládací kolečko, které slouží k rolování po stránkách. Po stisknutí kolečka pak počítač provede označenou volbu. Pro případné pozdější rozšíření paměti je k dispozici slot pro karty CompactFlash typ I.

Svět plný barev

Jornada s vámi bude komunikovat prostřednictvím dotykového barevného displeje s rozlišením 240 x 320 bodů, který umí zobrazit 256 barev. Data můžete vkládat prostřednictvím malé klávesnice na displeji nebo přímo pomocí psaného písma (grafitti). Obraz na displeji je velmi kvalitní a ostrý. Kontrast zobrazení můžete navíc softwarově nastavit. Čtení displeje je bezproblémové, pouze venku při silném světle si moc nepočtete. Pro synchronizaci se stolním počítačem je Jornada vybavena sériovým rozhraním. K připojení k počítači nebo spojení např. s mobilním telefonem můžete využít vestavěné infračervené rozhraní, a pokud se chcete zaposlouchat do oblíbené hudby či poznámek ze zabudovaného diktafonu, můžete využít vestavěného reproduktoru nebo do zdířky na horní straně zapojit sluchátka.

V ceně zařízení je také kompletní lokalizace, která vám zpřístupní menu v češtině a při psaní budete moci používat diakritiku.

Kam jej ukrýt?

S Jornadou 525 bohužel nedostanete kryt displeje. Přibaleno je pouze koženkové pouzdro, které má uvnitř malé poutko, do něhož se ukládá pero – toto řešení se mi nezdá příliš pohodlné. Další nevýhodou je, že balení standardně neobsahuje ani synchronizační kolébku. Kryt displeje i kolébku je však možné dokoupit.

I s ohledem na tyto nedostatky je HP Jornada 525 přístroj, který vám za velmi dobrou cenu umožní být opravdu mobilní.

procesor 32bitový Hitachi 133 MHz
paměť 16 MB RAM, 16 MB ROM
operační systém Windows pro Pocket PC
displej 240 × 320 bodů, podsvícený, 256 barev
ovládání pero a dotykový displej, rozeznávání psaného písma včetně diakritiky, dotyková klávesnice, konfigurovatelné ikony pro rychlý start, tlačítka pro rychlé spuštění funkcí
rozhraní sériové, IrDA, slot pro Compact Flash typ I
vstupy/výstupy výstup pro sluchátka, vestavěný mikrofon a reproduktor
napájení vestavěný Li-Ion akumulátor
rozměry 130 x 78 x 16 mm
hmotnost 230 g
dodávaný software Microsoft Pocket Outlook, Microsoft Pocket Internet Explorer, Microsoft Pocket Word, Microsoft Pocket Excel, Microsoft Reader, Microsoft ClearType display technology, Microsoft Windows Media Player, Note Taker, Voice Recorder, Solitaire, File Explorer, LandWare OmniSolve 1.01, HP security, HP info exchange, Microsoft ActiveSync 3.1, Microsoft Outlook 2000, Microsoft Transcriber pro rozpoznávání psaného textu, Microsoft Pocket Money, Microsoft Pocket Streets, česká lokalizace, PenReader

+ výbava
+ cena
chybí synchronizační kolébka
chybí kryt displeje
uložení pera
kapesní počítač Hewlett-Packard Jornada 525
Zdroj: Moravia Consulting, Brno
Telefon: (05) 41 42 25 11
Cena: 19 999 Kč vč. DPH
Záruka: 1 rok

Diskuze (2) Další článek: Acer Veriton FP2: elegance na stole

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,