Vše, co potřebujete vědět o licencích a užívání Windows 8

Jak Windows 8 pořídit a užívat ať už pro soukromé účely, nebo do firmy? Má to svá pravidla daná licencemi, udělejte si v nich jasno.
Kapitoly článku

Užívací práva Windows 8

Pojďme se nyní podrobně podívat na to, co nového přináší licenční politika společnosti Microsoft pro užívání desktopového operačního systému Windows 8, abychom zcela přesně věděli, jakou měrou a jakými způsoby si ty své „osmičky“ můžeme užít. První, jistě zajímavou informací bude určitě to, že se společnost Microsoft rozhodla zcela přepsat dokumenty s licenčními podmínkami. Nově psané licenční podmínky jsou stručnější, psané méně právnickou řečí a ve smlouvách MSLT (Microsoft Software License Terms) používají dialogy, v nichž jsou licenční podmínky představovány formou otázek a odpovědí na téma, co s pořízenou licencí smím a nesmím činit. Jestli jste až dosud statečně odolávali touze vědět, jaká máte za svoje peníze práva, možná si konečně svou první licenční smlouvu přečtete!

Co mi umožňuje licence Windows 8

Pojďme si tedy nyní krok po kroku představit nové licenční podmínky nejnovějšího desktopového operačního systému společnosti Microsoft, konkrétně multilicenčního upgradu Windows 8 Professional, a k jednotlivým licenčním podmínkám si něco bližšího povědět:

1. Každou licenci je třeba trvale přiřadit jedinému zařízení.

Získanou licenci k desktopovému operačnímu systému musíte vždy přiřadit jednomu konkrétnímu zařízení, není možné jednu licenci přiřadit vícero zařízením. Jak jsme se již zmiňovali výše, toto přiřazení je vždy trvalé se dvěma výjimkami: krabicový upgrade a upgrade v rámci Windows Intune.

2. Smíte instalovat jednu kopii softwaru na licencované zařízení.

3. Software smíte používat nejvýše na dvou procesorech.

Jedna licence vás opravňuje k vytvoření pouze jedné instalace operačního systému a následnému užívání nad maximálně dvěma procesory. Není tedy možné na základě jediné licence desktopového operačního systému Windows vytvořit tzv. dual boot. Zde si ještě dovolím poznamenat, že nad dvěma procesory je užívání povoleno u edice Windows 8 Pro, dle licenčních podmínek pro upgrade na edici Windows 8 bude mít tato základní edice nového desktopového operačního systému právo k užívání pouze nad jedním procesorem.

4. Místní používání je povoleno pro jakéhokoli uživatele.

5. Vzdálené používání je povoleno pro primárního uživatele licencovaného zařízení a pro jakékoli další uživatele z jiného licencovaného zařízení nebo zařízení licencovaného pro službu Windows VDA nebo Windows Intune.

6. Software smí používat v každém okamžiku vždy pouze jeden uživatel.

Instalovaný operační systém smí užívat libovolný uživatel, ale v jednu chvíli vždy jen jeden. Stejně tak jen jediný uživatel může být v určitém období uživatelem primárním. Je to právě ten uživatel, který daný počítač v daném období využívá po většinu času, slovy licenčního ujednání: uživatel, který zařízení používá více než 50 % času v jakémkoli 90denním období.

Pouze primární uživatel pak smí přistupovat k ploše licencovaného desktopu vzdáleně z jakéhokoliv zařízení, tedy i ze zařízení, kterému není přiřazena žádná licence desktopového operačního systému z dílen společnosti Microsoft. Vzdáleným přístupem k ploše se míní přístup bez ohledu na použitou technologii, tedy např. při využití technologie vzdálené plochy (RDP) nebo obdobných technologií výrobců třetích stran. Všichni ostatní uživatelé smí takto přistupovat k licencovanému desktopu pouze ze stejně licencovaného zařízení, tedy ze zařízení, kterému je například přiřazena licence Windows 8 Pro, popřípadě ze zařízení licencovaného prostřednictvím licence Windows VDA nebo Windows Intune.

7. K softwaru může současně přistupovat další uživatel s použitím funkce Vzdálená pomoc nebo podobných technologií výhradně za účelem poskytnutí technické podpory.

Jedinou výjimku tvoří přístup výhradně za účelem poskytnutí technické pomoci. S tou smí k zařízení přistoupit jakýkoliv uživatel z libovolného zařízení, a to bez ohledu na využitou technologii, tedy bez ohledu na to, zda využívá přímo funkcionalitu Vzdálená pomoc, nebo některou z obdobných technologií třetích stran.

8. K licencovanému zařízení smíte připojit až 20 zařízení pro účely sdílení souborů, tisku a používání Internetové informační služby, funkce Sdílení připojení k Internetu nebo telefonních služeb.

Velmi populárním tématem v souvislosti s licencováním desktopového operačního systému je vystupování desktopového operačního systému Windows v roli serveru. Tato role je licenčními podmínkami pro desktopové operační systémy velmi omezená, bylo tomu tak u Windows 7, Vista i XP a nic se nezměnilo ani u Windows 8. Windows 8 tedy smí v roli serveru vystupovat pouze za účelem sdílení souborů, sdílení tisku, používání Internetové Informační služby, sdílení připojení k Internetu nebo telefonních služeb, a to pro maximálně dvacet dalších zařízení (u starších verzí Windows to bylo dokonce jen deset zařízení). Windows 8 tedy nesmí žádným způsobem figurovat například v roli databázového nebo aplikačního serveru, i když je to technicky možné. Není licenčními podmínkami povoleno na Windows 8 provozovat například poštovní server nebo databázový server s instalovaným SQL Serverem, ke kterému se připojují vzdálení uživatelé.

Omezené užití Windows 8 v roli serveru je povoleno především z důvodu možnosti tvorby domácí privátní sítě nebo velmi malé firemní sítě, kde uživatelé potřebují pouze sdílet soubory a dokumenty, popřípadě tisknout na společnou tiskárnu a přistupovat k Internetu přes jeden společný přípojný bod. Pokud ale potřebují využívat serverové aplikační systémy, jako jsou poštovní servery, databázové servery, ERP, CRM, nebo jen docházkové systémy, tedy aplikace typu klient-server, pak je pro serverovou stranu takového řešení skutečně nutné pořídit serverový operační systém, tedy Windows Server v některé z vhodných edic. Desktopový operační systém je určen pro stranu klientskou a jakkoli je technicky možné server rozběhnout na Windows 8, licenční podmínky takové užití zakazují, přesněji řečeno značně omezují, viz výše.

9. Pro aktivaci s použitím Služby správy klíčů nebo podobné technologie je povolen neomezený počet připojení.

Existuje jediná výjimka, kdy Windows 8 smí vystupovat v roli aplikačního serveru, a ta je přesně specifikována v licenčních dokumentech. Jedná se o situaci, kdy desktopový operační systém funguje jako správce licenčních klíčů nebo provozuje obdobnou technologii, tedy například je zkonfigurován v roli KMS serveru (Key Management Services). V takovém případě smí k němu, výhradně za tímto účelem, přistupovat neomezené množství zařízení.

Články ze série Microsoft TechNet nevytváří redakce Živě.cz, ale partneři programu Microsoft TechNet. Jsou publikovány v rámci mediálního partnerství Živě.cz a společnosti Microsoft.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,