Vše, co potřebujete vědět o licencích a užívání Windows 8

Jak Windows 8 pořídit a užívat ať už pro soukromé účely, nebo do firmy? Má to svá pravidla daná licencemi, udělejte si v nich jasno.
Kapitoly článku

Tento článek je součástí partnerské sekce Microsoft TechNet. Jeho autorem je Radek Žalud ze společnosti Daquas, odborník na licenční politiku Microsoftu.

Poměrně krátce po uvedení nového Windows Serveru 2012 na trh spatřil oficiálně světlo světa i jeho desktopový kolega, operační systém Windows 8. Stalo se tak ke konci října a pro platformu x86/64 je standardně k dispozici ve dvou edicích: Windows 8 a Windows 8 Pro. Zákazníci z firem, kde si předplácejí i Software Assurance, pak mohou využít i funkcí obsažených jen v edici Enterprise. Rozloučili jsme se s edicí Ultimate a přivítali jsme edici RT.

Prostým názvem Windows 8 je označena edice určená především domácím uživatelům, která obsahuje všechny potřebné základní funkcionality, jako je nové rozhraní Metro, nová verze Internet Exploreru, vylepšená podpora zobrazení na více monitorech, využití obrázkového hesla a přihlášení pomocí PIN kódu, dotykové ovládání. Nově se i v nejzákladnější verzi objevuje podpora přepínání mezi různými jazykovými prostředími, což byla u Windows 7 funkcionalita dostupná pouze v nejvyšších edicích Enterprise a Ultimate.

Pro počítačové experty a především pak do firemního prostředí je určena edice Windows 8 Pro, která obsahuje navíc například funkce pro šifrování, dostupné ve verzi Windows 7 také jen v nejvyšších edicích (BitLocker, BitLocker To Go), virtualizaci (Hyper-V), správu PC (Group Policy) a možnosti připojení do firemní infrastruktury Active Directory.

Nejvybavenější edicí, stejně jako tomu bylo u Windows 7, zůstává edice Windows 8 Enterprise, která funkcionality Windows 8 Pro dále rozšiřuje o pokročilé firemní technologie jako Windows To Go, Direct Access, Branch Cache nebo AppLocker. Tato edice bude dostupná pouze firemním zákazníkům s předplacenou Software Assurance, u Windows 8 už se privátní koncový uživatel žádné plně vybavené edice, jako byla dříve edice Ultimate, nedočká. Pravdou je, že technologie obsažené jenom v této edici jsou v drtivé většině určeny právě pro využití ve firemním prostředí.

Zcela novou edicí je edice Windows 8 RT (známá také jako Windows pro ARM nebo WOA), která bude dostupná výhradně jako předinstalovaný operační systém na PC a tabletech, osazených procesory s architekturou ARM.

Jak si pořídit Windows 8

Společně s novým osobním počítačem

Windows 8 je možné pořídit všemi způsoby, na které byli zvyklí již uživatelé Windows 7. Tedy nejklasičtější cestou OEM jako systém předinstalovaný výrobcem na novém počítači, jako krabicový produkt i prostřednictvím multilicenčních smluv.

Pokud jde o kanál OEM, je zde dobré poukázat na fakt, že u operačního systému dodaného cestou OEM neuzavírá koncový zákazník smlouvu o užívání přímo se společností Microsoft, ale právě s dodavatelem nového osobního počítače, tzv. System Builderem. To je důležité si připomenout, především když potřebujete ke svým Windows získat technickou podporu, náhradní COA štítek atp.

Stále zůstává v platnosti i to, že licence OEM je zcela spjata s životem počítače, na kterém vám byla dodána, a s koncem života tohoto počítače končí svou životní pouť i tato licence operačního systému Windows. Není ji tedy následně možné převést na jiný počítač.

A jak že to vlastně končí, ta životní pouť počítače a tím pádem i OEM licence? Stane se tak při poruše pevného disku, grafické karty, nebo snad dokonce některého z periferních zařízení? Nikoli, život vaší oblíbené licence je zcela svázán s životem základní desky vašeho stroje. Pokud musíte z jakéhokoli důvodu měnit základní desku počítače, musíte pořídit i novou licenci operačního systému. Přirozeně, když se porucha přihodí v čase standardní záruční doby, pak o svou licenci nepřijdete, dostanete možnost reaktivace a licenci můžete nadále využívat. Pokud ke zničení základní desky a její výměně za jinou dojde v rámci nadstandardní záruční doby (tedy jiné, než té zákonem dané), pak je zcela na dodavateli OEM, jak se s danou situací vypořádá a zda vám nabídne licenci novou.

Sám sobě System Builderem

V neposlední řadě je dobré připomenout i jistý, poměrně často ignorovaný fakt, že není možné být sám sobě System Builderem. Postup, kdy si sami sestavíte počítač, následně na něj nainstalujete OEM verzi operačního systému Windows a takový počítač distribuujete sami sobě, je v rozporu s licencí programu Microsoft OEM System Builder, kterou mimochodem odsouhlasíte otevřením obalu, ve kterém jsou ukryta instalační média. A co že nám to ta Microsoft OEM System Builder licence vlastně říká? Například, že:

Chcete-li software nebo hardware distribuovat v této sadě, musíte být sestavovatel systémů a přijmout tuto licenci. Termín „Sestavovatel systémů“ označuje výrobce originálních dílů, sestavovatele, sestavovatele repasovaných počítačů nebo osobu provádějící předinstalaci softwaru, která systémy zákazníka prodává třetí straně. Licenci přijímáte otevřením této sady. Pokud se rozhodnete tuto licenci nepřijmout, vraťte neprodleně neotevřenou sadu distributorovi.

Je myslím celkem srozumitelné, že sám sobě mohu být těžko třetí stranou, které mnou sestavený počítač s předinstalovaným systémem prodám. A co jsou to ty systémy zákazníka?

„Systém zákazníka“ znamená plně sestavený počítačový systém zahrnující procesor, základní desku, zdroj napájení, interně osazený disk NAND nebo jednotku pevného disku na bázi otáčivého magnetického média a skříň.

S Windows 8 však dochází k pozitivní změně, kterou přináší nový typ licence Windows 8 System Builder Product - Personal Use License. Tato licenční smlouva už totiž umožní koncovému uživateli, aby se sám sobě stal System Builderem, jinými slovy, aby si pořídil samostatně jednotlivé komponenty potřebné pro sestavení PC, toto PC si sám sestavil a následně si sám předinstaloval desktopový operační systém z kategorie OEM na takto sestavený počítač. Je však potřeba přesně dodržet licenční podmínky dané smlouvy: licence smí být přiřazena, instalována a následně provozována na počítači, který sestavujete pro svoji osobní potřebu, nebo jako další operační systém provozovaný v lokálním virtuálním prostředí nebo v samostatném oddílu a taková licence nesmí být přiřazena počítači, na kterém je je provozován operační systém Windows bez ověřené platnosti. Pro tyto scénáře zůstává nadále dostupná cesta pořízení takzvaných legalizačních licencí GGK (Get Genuine Kit – legalizační licence pro jednotlivé počítače) nebo GGWA (Get Genuine Windows Agreement – licenční smlouva, když je toho potřeba zlegalizovat více).

Tento typ licence je tedy vhodný i pro případ, kdy potřebujete provozovat další kopii Windows 8 ve virtuálním prostředí (ovšem nikoli na serveru v prostředí VDI (Virtual Desktop Infrastructure), proto ono slovo „lokálním“) nebo jen jako další instalaci pro případ dual bootu. Dříve totiž bylo za tímto účelem potřeba pořídit poměrně drahou krabicovou verzi produktu. Tuto licenci přirozeně smíte využívat i ve virtuálních prostředích, jejichž hostitelem je Linuxový operační systém, stanice Mac nebo jiný desktopový operační systém. To, že je zakázáno instalovat takto pořízená Windows 8 na počítače, na kterých je již nainstalovaný nelegální operační systém Windows, tedy doopravdy není komplotem Microsoftu proti jejich využití na Linuxových desktopech, jak se někteří zarytí zastánci konspiračních teorií v blozích a na diskusních fórech domnívali, aby se měli nad čím vyvztekat.

Krabice, škatule, boxy

Již během léta byl Internet také plný zvěstí o tom, že nová Windows 8 již nebudou dostupná v krabicové verzi. Říká se, že na každém šprochu je pravdy trochu, a tak i zvěsti o konci krabicové verze jistou pravdou oplývaly. Krabicová verze Windows 8 je i nadále dostupná, ale již jen jako upgrade. Plnou licenci Windows 8 již tedy prostřednictvím krabicové verze nepořídíte. Jak prý tvrdí statistiky společnosti Microsoft, je to i proto, že u Windows 7 byl o tento typ pořízení licence minimální zájem, čemuž bych i vzhledem k nastavené licenční a cenové politice věřil. Po současných úpravách licenční politiky OEM (Original Equipment Manufacturer – výrobce zařízení) by tato prodejní cesta dávala ještě menší smysl.

Multilicenční kanály a služby v mracích

Tak jako tomu bylo i u předchozích verzí Windows, v multilicenčních smlouvách je možné pořídit jen upgradové licence. A zde pozor: i upgradová licence pořízená prostřednictvím multilicenční smlouvy je podobně jako OEM trvale svázána s počítačem, kterému jste tuto licenci poprvé přidělili. Pokud počítač odejde do věčných lovišť, upgrade musí chtě nechtě s ním.

Desktopový operační systém pořízený v Cloudu prostřednictvím služby Windows Intune také poskytuje pouze upgrade a do třetice naprosto stejně se chová i licence Windows 8 získaná jako součást výhod partnerského programu společnosti Microsoft (MPN).

Nebude, myslím, třeba dlouze vysvětlovat, že upgradová licence potřebuje pro svůj legální život i licenci podkladovou, tedy tu, na jejímž základě upgrade provádíme a která musí být přiřazena stejnému zařízení.

Články ze série Microsoft TechNet nevytváří redakce Živě.cz, ale partneři programu Microsoft TechNet. Jsou publikovány v rámci mediálního partnerství Živě.cz a společnosti Microsoft.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,