Vše, co byste měli vědět o Windows 8

Po třech letech spekulací, dohadů a občas i zcela nesmyslných předpovědí Microsoft konečně uvedl na trh nová Windows 8. Elektronický upgrade pořídíte za 750 korun.

Tak je to konečně tady. Po roce veřejného testování a hromadě vydaných článků Microsoft konečně představil novou verzi Windows 8 a uvolnil ji do prodeje. Pro mnohé je to už jen formalita, předplatitelé programů Technet/MSDN totiž mají přístup k Windows 8 už od letošního léta, je to ale nicméně završení několika posledních roků. Toto ale zase uteklo.

Windows 8 Pro a Metro.png  Windows 8 Pro a desktop.png
Nabídka Metro, která nahrazuje původní Start, a klasický desktop ve Windows 8 Pro

Tři roky dohadů a spekulací

Když jsem koncem února 2010 natáčel s Honzou Sedlákem Týden Živě s podtitulkem „Jak budou vypadat Windows 8,“ ani jeden z nás nechtěl uvěřit prvním prosakujícím informacím, že další Windows budou úplně jiná. Čekali jsme kosmetické změny, lepší výkon a nějaké ty nové funkce, ale rozhodně nic takového jako Metro. Ostatně podívejte se sami – dnes se tomu možná zasmějete

 

„Zaměstnanec Microsoftu tvrdí, že Windows.next kompletně změní pohled na to, jak dnes používáme osobní počítače.“ – článek na Živě.cz (únor 2010)

 

O půl roku později už bylo jisté, že Windows 8 budou opravdu jiná. Steve Ballmer v rozhovoru prohlásil, že jestli má z něčeho obavy, tak možná z přijetí Windows 8, poněvadž přinesou velmi výraznou proměnu, která může zaskočit zvláště konzervativní uživatele. Na sklonku roku 2010 jsme pak už psali o prostředí Wind, kterému bude chybět tlačítko Start. V lednu 2011 Steve Ballmer poprvé ukázal inženýrskou verzi Windows 8 na zařízeních s procesory ARM, o Metru však tehdy ještě nepadlo ani slovo.

Steve Ballmer ukazuje prototypy  počítačů s Windows 8 a ARM, leden 2011.png
Steve Ballmer ukazuje první prototypy počítačů s tehdejší inženýrskou verzí Windows 8, které běží na čipsetech ARM (leden 2011)

Prvního dubna jsme natočili krátké video, ve kterém jsme Windows 8 přisoudili jednu zcela hypotetickou funkci – miniaplikace v nabídce Start. Mohli byste tam spouštět video, koukat na web, organizovat čas a tak dále. Byla to naprosto bláznivá představa, kterou mohl unést pouze tehdejší apríl. Jenže krátce na to jsme jen zírali s otevřenými ústy, Microsoft totiž poprvé představil Metro – v podstatě rozšířenou nabídku Start s jednoduchými aplikacemi optimalizovanými pro dotyk..

miniaplikace 1.png  miniaplikace 2.png  miniaplikace 3.png
Prvního dubna 2011 jsme si udělali z Windows legraci a přisoudili jsme nové verzi funkci miniaplikací v nabídce Start. Za pár týdnů se ukázalo, že to vlastně nebyl vtip.

Rok před uvedením Surfacu v červnu 2011 jsme se dozvěděli, že Microsoft možná plánuje vlastní tablet, že budou mít Windows vlastní obchod s aplikacemi podobný App Storu a Play Storu a tak dále. Microsoft v září vypustil první veřejnou zkušební verzi Developer Preview, letos v únoru pak o něco stabilnější Consumer Preview a v červnu pak do třetice Release Preview. Zbytek už znáte.

První veřejná testovací verze Developer Preview je k dispozici už rok

Windows 8 Pro za 750 korun

Nový systém Windows 8 je hotový a teď je třeba se podívat vpřed. Každého jistě bude zajímat cena. Microsoft předpokládá, že stejně jako v případě Windows 7 bude hlavním distribučním kanálem OEM, tedy prodej s novými počítači. Nicméně po ruce budou i klasické krabicové verze. České e-shopy už dnes nabízejí Windows 8 Pro OEM za cenu okolo 3,5 tisíce korun a základní verzi Windows 8 OEM za cenu okolo 2,5 tisíce korun. Ceny ostatních krabicových verzí zatím nejsou známé.

Rozdíl mezi základní verzí a Pro je jednoduchý, ta druhá jmenovaná je totiž alternativou pro Windows 7 Ultimate. Obsahuje tedy pokročilejší nástroje (vzdálená plocha, šifrování disku BitLocker aj.) a možnost zapojení do firemní domény. Porovnání všech verzí najdete zde.

Windows 8 Pro Upgrade si můžete zakoupit na webu Windows.cz.png
Na webu Windows.cz si můžete koupit elektronický upgrade. Platí se kartou, nebo pomocí PayPalu.

Ekonomicky zajímavější však bude nabídka výhodných elektronických upgradů na Windows 8 Pro. V tomto případě si přímo na webu Microsoftu koupíte jen produktový klíč a stáhnete instalační médium. Jelikož se jedná pouze o upgrade, nejde o instalaci na čistý disk, ale vždy jen o aktualizaci toho stávajícího. Ideálním scénářem tedy bude čistá legální instalace Windows XP, Vista, nebo 7, upgrade na Windows 8 a následné vytvoření kopie systémového disku. Když budete chtít provést čistou instalaci, jen ji obnovíte z této zálohy. Další možností je použití vestavěného resetu do továrního nastavení, nesmíte ale přijít o systémový disk, na něm je totiž uložená i tato klíčová záloha.

Elektronický upgrade za starších Windows počínaje XP vás přijde na 30 eur, což po přepočtu činí asi 750 korun. Pokud jste si však po letošním červnu koupili nový počítač s Windows 7, můžete využít ještě levnějšího upgradu, který vás po přepočtu přijde asi na 390 korun. V obou případech si budete moci připlatit za DVD médium, ale i tak se bude jednat pouze o upgrade, nikoliv o klasické instalační médium pro zcela čistý disk. Za aktualizační DVD ze starších verzí Windows zaplatíte po přepočtu asi 1 560 korun, takže tato cesta se vyplatí snad jen těm, kteří nemají po ruce internet,

Microsoft chce rychle převést co nejvíce uživatelů na Windows 8, aby se mohl po Novém roce pochlubit skvělými statistikami v rámci výsledků hospodaření za další kvartál, nabídka elektronických upgradů za výhodnou cenu tedy platí jen do 31. ledna 2013.

Windows 8 a nová zařízení

Přechod na Windows 8 tedy nebude nikterak drahou záležitostí, ale kam s ním? Pokud na svůj počítač dokážete nainstalovat Windows 7, bude kompatibilní i s Windows 8. Problémy ovšem mohou nastat u notebooků se specifickým hardwarem a ovladači. Pokud má tedy notebook vedle integrované grafiky i tu dedikovanou, výrobce laptopu nemusí pro Windows 8 nabídnout nástroj pro softwarové přepínání. V takovém případě pak budete muset přepínání vypnout třeba v BIOSu a pojedete jen na jedné základní grafice.

Trh ale především zaplaví nové hybridní tablety s Windows RT.Média stále dokola píšou pouze o Surfacu, nicméně na pulty obchodů zamíří v příštích týdnech a měsících také placky od Lenova (Yoga), Toshiby, Asusu, Sony, Dellu, Samsungu a dalších, které mají zachránit skomírající trh s PC. Některé placky poběží na platformě od Intelu – tedy na Core i5, jiné i na ARMu. Tablety doplní také nové ultrabooky a all-in-one počítače, přičemž mnoho z nich také nabídne dotykovou obrazovku. V kontextu České republiky se ale jako vždy připravte na opožděnou dostupnost. Zvláště v případě Surfacu o Česku ještě nepadlo ani slovo.

Surface.png  yoga.png  Toshiba.png  Asus Taichi.png  Sony Vaio.png  Dell XPS.png  Samsung Series.png  Lenovo IdeaTab.png
Nové dotykové přenosné počítače pro Windows 8 a Windows RT: Surface, IdeaPad Yoga, Toshiba U925t, Asus Taichi, Sony Vaio Duo 11, Dell XPS 12, Samsung Series 5 a Lenovo IdeaTab Lynx

Zatímco tablety a notebooky s Intelem nabídnou klasická Windows 8 a Windows 8 Pro se vším všudy, kde je Metro pouze doplňkem, úspornější ARM poběží právě na Windows RT, což je jednodušší platforma, kde první housle hraje právě Metro a desktop je zde jen na oko. Armová Windows jednoduše nemohou spouštět klasické aplikace přeložené pro procesory x86, takže budou výhradně závislé na aplikacích z Windows Storu. Desktopové Aero zde bude jen pro pokročilejší práci s Průzkumníkem, Office 2013 RT a hlubší konfiguraci. Nicméně když si na plochu stáhnete klasický EXE program, tak mu Windows RT nebude jednoduše rozumět. Bude to stejné, jako byste jej chtěli spustit třeba na iPadu.

Windows.next, Wind a nakonec Metro

Máme zakoupenou licenci a nějaký ten nový ultrabook nebo třeba tablet, co ale vlastně od Osmiček očekávat? Zpočátku se jim říkalo Next, později Wind, nakonec se z toho vyklubalo Metro a poslední měsíce se prý snaží Microsoft zbavit i tohoto kódového označení. Co je na tom pravdy se dozvíte už v úterý, připravujeme totiž rozhovor s klíčovou osobností přímo z amerického Redmondu.

V každém případě měl ale Steven Ballmer pravdu. Windows 8 jsou nakonec opravdu v mnoha ohledech jiná a největší riziko spočívá v tom, že se je musíte naučit používat. Malou sedmnáctiletou nabídku Start nahradilo velké okno roztažené přes celý displej, i to se ale v základech chová jako fulltextový vyhledávač. I na nedotykovém počítači tedy stačí klepnout na klávesu Win a začít psát. K dispozici máte filtr na programy, soubory a na nastavení, přičemž mezi nimi můžete přepínat pomocí klávesové zkratky. 

Fulltextový vyhledávač v Metru.png  Fulltextový vyhledávač v Metru.png  Fulltextový vyhledávač v Metru.png
Metro jako jednoduchý fulltextový vyhledávač. Když vám nebude stačit, použijete ten v Průzkumníku.

Když tedy budete chtít vyhledat nějaký konfigurační nástroj, který je jinak schovaný kdesi hluboko v nepřehledných Ovládacích panelech, jednoduše klepnete na Win + W a začnete psát. Přitom nemusíte přesně znát jméno nástroje. Napíšete třeba „uživatel“ a Metro zobrazí seznam všech konfiguračních nástrojů, které se týkají uživatele. To je docela chytrý přístup, který znají třeba fanoušci linuxové distribuce Ubuntu a prostředí Unity.

Plocha Metro.png  Typický design apliakce pro Metro.png  Windows Store.png
Prostředí Metro, design zdejší typické aplikace a nabídka novinek ve Windows Store

Nabídka Start tak tedy úplně nevymizela, pouze se roztáhla do Metra, které můžete ze Storu naplnit nejrůznějšími aplikacemi. Dnes jich je okolo 7 000, v české verzi pak okolo 3 000 kusů a vedle těch bezplatných tu jsou i ryze komerční, u kterých cena začíná na 30 korunách. Store teprve začíná, není jich tedy tolik jako u konkurenčních platforem, nicméně i ty kdysi začínaly a nenabízely zhola nic.

Budete se muset učit a měnit zvyky

Metro se na tabletu ovládá poměrně dobře, s myší je to ale poněkud slabší. Když si ovšem osvojíte několik základních klávesových zkratek, můžete být rychlejší než ve Windows 7. Jenže jsme opět u toho učení – když se je nenaučíte, bude to bolet. A lidé se neradi učí. Chtějí počítač rychle a intuitivně používat.
 

Prvky Metra na desktopu.png  Prvky Metra na desktopu.png  Prvky Metra na desktopu.png
Na designové prvky Metra budete narážet i na desktopu. Zcela se ho zbavit nemůžete.

Pokud si na Metro nezvyknete a bude vám na počítači pouze na obtíž, můžete ho zablokovat alespoň po startu takovým způsobem, že se po přihlášení přepnete přímo na desktop. Můžete si dokonce z webu stáhnout některou z variant starých nabídek, které ji budou více či méně úspěšně napodobovat. Jenže na Metro budete stejně nadále narážet a v takovém případě se nabízí otázka, jestli místo přelepování vestavěných funkcí není prostě lepší zůstat u Sedmiček.

Není to jen Metro

Pokud si neoblíbíte Metro, čím dalším vás může Windows 8 oslnit? Určitě výkonem. Windows 8 je rychlejší – na starém i novém stroji, na SSD i klasickém plotnovém disku.

Počítač rychleji startuje, restartuje a reaguje na vaše podněty. Notebook i tablet také déle vydrží na baterii. Průzkumník se naučil používat pás karet ribbon, systém jako takový umí průběžně vytvářet rozdílovou zálohu vybraných složek (podobně jako třeba verzování na Dropboxu, nebo Time Machine od Applu), obsahuje vlastní antivirový program Defender (vznikl spojením starší antimalwarové ochrany a Security Essentials) a desktop je lépe připravený na prostředí s více monitory, u kterých si můžete vybrat, kde se bude všude zobrazovat hlavní panel.

Systém je už plně připravený na nástupce starých BIOSů – UEFI, umí propojit více disků do jednoho superúložiště s podporou bezpečné replikace jako u zapojení RAID, má pokročilý rodičovský filtr, nový Internet Explorer 10 a je také bezpečnější než dříve, do kritických částí systému už totiž nemá běžný uživatel přístup.

 Nový Průzkumník.png  Historie souborů.png  Internet Explorer 10.png
Nový Průzkumník, Historie souborů (verzování) a Internet Explorer 10

Vedle nového Průzkumníku a Správce úloh se nakonec Windows 8 naučily provést i vyčištění disku a uvedení do továrního nastavení, jak to znáte z chytrých mobilních telefonů. Klepnutím na jedno tlačítko se tedy celý Windows obnoví do zcela čisté instalace. Už žádné formátování, hledání instalačních CD, bitových záloh disků a USB klíčenek – tedy pokud nepřijdete o samotný systémový disk, na kterém je uložena i záloha systému.

O systému.png  Nový Správce úloh.png  Libovolná změna lokalizace.png
O systému, nový Správce úloh a nastavení lokalizace, ve kterém budete moci libovolně přepínat mezi jazyky a instalovat nové lokalizační balíčky

Nakonec ale přesto všechny bude nejvíce zajímat Metro. Když jsme si s ním hráli poprvé, byl to děs. Některé aplikace se spouští na desktopu, jiné zase v Metru, až z toho vznikne nepěkná schizofrenie. Pokud nechcete používat Metro, musíte ručně přenastavit asociace pro obrázky a multimediální formáty a budete s tím opravdu chvíli bojovat a budete na to vše nadávat stejně jako my v jarním Týdnu Živě.

Metro můžete libovolně obarvit.png  Nastavení vzhledu Metra.png
Ano, Metro opravdu může vypadat i takto, ale pouze pokud to sami budete chtít

Pokud tuto nechuť během několika dnů nepřekonáte, možná raději zůstaňte na Windows 7. Je to dobrý a stabilní systém a bude velmi dobře sloužit ještě mnoho let. Někteří dokonce věří, že převezme roli „věčného systému“ po Windows XP.

Pokud naopak budete bojovat, nebo se vám Windows 7 včetně Metra zalíbí na první pohled, časem zjistíte, že vám už vlastně nevadí a nakonec se přistihnete u toho, jak procházíte Windows Store a instalujete blbiny, kterými jste ještě před pár měsíci opovrhovali.

Bezmála 200 článků o novém systému najdete v sekci Windows 8.

Diskuze (195) Další článek: AMD: naše platforma je na více než 125 zařízení s Windows 8

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,