Sociální sítě | Instagram | Rusko

V Rusku po zákazu Instagramu přibývají klony sítě. Jeden je hodně bizarní

Když nemůžeme mít oficiální verzi, vytvoříme si vlastní. Tak vypadá nejčastější reakce Rusů na zákazy různých služeb, ke kterým došlo kvůli válce na Ukrajině. Vývojáři federace už přišli s vlastní alternativou ke Google Play Storu a rovnou několika klony Instagramu, které jsou více či méně myšleny vážně. 

Nejbizarnější je nová sociální síť nazvaná Grustnogram, což by se dalo přeložit jako Smutnogram. Její autoři se netají tím, že celý projekt je v jádru vtip, má ale ukázat absurditu celé situace. 

Instagram z Ruska neodešel, nýbrž byl zakázán ruským cenzurním úřadem Roskomnodzar, který jej označil za extremistický. Toto rozhodnutí mnoho ruských uživatelů rozesmutnilo, platforma byla v zemi populární, Grustnogram proto vyzývá k publikování pouze smutných fotek. Lidé jimi mají vyjádřit svůj negativní postoj k zákazu reálného Instagramu. 

Grustnogram je skutečně klon, zamýšlená aplikace vypadá skoro totožně jako původní síť, rozdíl spočívá pouze v tom, že vše je černobílé (alespoň tím odpadá starost o filtry). Zároveň tradiční reakce ve formě srdcí je změněná na zlomené srdce. 

Zatím projekt existuje teprve ve formě webu, ale autoři avizují, že opravdovou mobilní aplikaci vydají brzy – na konci týdne bude dostupná na Android, později na iOS. „Zveřejňujte smutné obrázky sebe sama, ukažte je svým smutným kamarádům, pojďme být smutní společně,“ zní vzkaz na Grustnogramu. 

Zakladatel sítě Alexander Tokarev pro agenturu Reuters potvrdil, že skutečně jde o reakci na zákaz reálného Instagramu. „Jsme smutní, že spousta kvalitních a populárních služeb v Rusku z mnoha důvodů končí (…) vytvořili jsme Grustnogram, ať nad tím můžeme truchlit spolu a podpořit se navzájem,“ popsal. 

Na scénu přichází i Rossgram

V Rusku ale vznikají i serióznější klony. Tím hlavním je Rossgram, který má ambice nahradit Instagram v celé možné šíři. Měl být uveden do provozu tento týden, ale nakonec se vývojářům podařilo zveřejnit jen video prototypu.

Na něm je zřetelné, že Rossgram kopíruje Instagram úplně ve všem, i svými barvami (duhovými přechody) a layoutem jsou si aplikace velmi podobné. Zaujme také logo, které velmi připomíná staré logo platformy Patreon. Síť má časem disponovat i několik extra funkcemi, například crowdfundingovou možností a placeným obsahem. 

Že má Rossgram plně nahradit Instagram, informují mimo jiné ruské státní tiskové agentury, které v textech vyzdvihují fakt, že k tuto aplikaci budou moci Rusové používat bez omezení. Zazněla i zpráva, že lidé „konečně mohou zahodit své VPN“, jež používali k připojování na Instagram.

Diskuze (7) Další článek: Ve Windows 11 brzy snadno nastavíte výchozí prohlížeč. Řeknou vám také, že máte nepodporovaný hardware

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,