vReveal: video z mobilu či webky může vypadat lépe

Video pořízené mobilním telefonem nebo levnou kamerou zpravidla kvalitou neoslní. Ale se šikovným softwarem můžete ledacos vylepšit, třeba i stabilizovat obraz.

V dnešní době není těžké si pořídit levnou kameru nebo mobilní telefon, který dokáže zaznamenat video ve vysokém rozlišení. Bohužel tyto levnější způsoby mají i dost nedostatků, a přestože výsledná videa nabídnou vysoké rozlišení, kvalitou obrazu nijak neohromí. Cestou k lepším výsledkům může být software pro úpravu takových videí, ale většinou se jedná o placené nebo složité programy. Jednou z výjimek je program vReveal, který v sobě skrývá jednoduché ovládání zajímavé funkce. Dokáže vylepšit obraz videa natočeného mobilem, webkamerou nebo základní videokamerou, a překvapí možností dodatečné stabilizace roztřeseného obrazu.

Kompletní úprava videa na jedno kliknutí

Program vReal je předurčen na rychlou úpravu a hlavně vylepšení videa z mobilního telefonu či kamery s horší kvalitou obrazu. Podporuje i záznamy ve vysokém rozlišení až 1080p. Můžete jej využívat zdarma, ale pokud budete chtít ukládat upravená videa v HD rozlišení, tak si již budete muset zakoupit verzi premium za 46 dolarů, resp. 950 korun. Ve volně dostupné verzi jsou dostupné téměř všechny funkce a export je možný v rozlišení maximálně 480p, což pro zpracování videí z většiny mobilů či levných kamer dostačuje.

Po spuštění vás přivítá jednoduché prostředí. Vlevo jsou videa, která můžete importovat z jakéhokoliv místa v počítači nebo připojeném zařízení, vpravo si pak můžete spustit konkrétní video, které budete chtít vylepšit. Tento program dokáže velmi dobře spolupracovat s technologií CUDA na grafických kartách nVidia, využívá vyššího výkonu pro zpracování videa, ale také pro okamžité přehrání s požadovaným efektem bez uložení.

2.jpg
Import videa k úpravě

Po vybrání požadovaného videa stačí kliknout na záložku „Enhance“ a v podzáložce „FIX“ si vybrat, jaké úpravy chcete provést. Obsahuje funkce jako stabilizace obrazu (hodí se zejména při natáčení při chůzi), optimální nastavení kontrastu, vyvážení bílé, zostření, přidání světlosti, deinterlace a vyčištění videa (tato funkce je pro placenou verzi). Anebo vše necháte na programu a kliknete na tlačítko „One click Fix“, což je funkce pro automatické vylepšení obrazu. V podzáložce „Add effects“ se nacházejí standardní filtry jako třeba Sepia, černo-bílá atd. Ale tento program není jen pro úplné amatéry a pokud si chcete pohrát podrobněji, tak můžete v poslední podzáložce „Fine Tune“ všechny funkce nastavovat jednotlivě a podrobněji.

Za HD se platí

Pro uložení videa můžete využít přímé nahrání na YouTube nebo na Facebook. Na disk lze video uložit ve formátech WMV, nekomprimované AVI, MJPEG (AVI) a DivX (AVI). Pokud se rozhodnete zaplatit za tento program, získáte možnost ukládat video do rozlišení 720p a 1080p.

1.jpg
Nabídka a aplikace opravných efektů

Omezení bezplatné verze programu nejsou nijak krutá. Kromě již zmíněného nižšího rozlišení je to upoutávka na placenou verzi v okně programu a krátké prosvitnutí loga vReveal na začátku exportovaného videa. Co se týče funkcí, plná verze nabídne navíc jen odstranění zrnitosti a vyčištění videa, případně softwarové zvýšení rozlišení. Všechny ostatní funkce včetně stabilizace jsou dostupné i v bezplatné verzi.

Nakonec ještě nezbytná ukázka. K testování posloužil mobilní telefon (SE Vivaz) při procházce Moravským krasem. O možnostech vRealu nejlépe vypovídá přímé porovnání neupraveného (vlevo) a upraveného (vpravo) videa:

Více ukázkových videí najdete na mém blogu.

Minimální systémové požadavky:

  • Operační systém: Windows XP, Vista, 7
  • Procesor: Dual-Core CPU nebo lepší
  • Paměť: 2 GB RAM
  • Pevný disk: Minimálně 60 MB volného místa
  • Microsoft. NET Framework: Verze 3.5 SP1 nebo novější

Minimální systémové požadavky pro optimální GPU akceleraci:

  • GPU: NVIDIAGeForce s CUDA (série 8, 9, 200, 400)
  • GPU Paměť: 256 MB nebo vyšší ke zpracování do 720p, 512 MB nebo vyšší pro 1080p video
  • Driver: 197,41 nebo novější

stáhnout program vReveal 2.2.1.10160 Licence: freeware, 20 MB
Autor: MotionDSP
Web programu: www.vreveal.com


Diskuze (12) Další článek: Google Apps nabídne přístup k více službám

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,