VPN Anonymizer: Surfujte anonymně

Dnes umíme o uživateli internetu získat množství informací. Jestli vám to nahání strach, vyzkoušejte VPN Anonymizer.

Webové technologie samozřejmě nezjišťují pouze vaši IP adresu. Dovedou zaznamenat, jaký webový prohlížeč a s jakými technologiemi používáte, jaký máte operační systém, jaké je rozlišení obrazovky vašeho počítače a dokonce z jakého místa se na internet připojujete a jaký je váš poskytovatel připojení. Je otázkou, na kolik jsou tyto informace zneužitelné. Pravdou je, že řadu uživatelů internetu to čas od času zneklidní.

A právě pro ně jsou určeny nejrůznější služby nabízející anonymní surfování. Patří k nim i český VPN Anonymizer, který uživatelům Windows XP nabízí téměř dokonalé soukromí na internetu. Předpokladem je, že si nainstalujete klientský program, který do operačního systému doplní virtuální síťový adaptér. Ten se pak aktivuje vždy, když spustíte ovládací program.

Konqueror ve Windows Vista?

Ovládací program VPN Anonymizeru v základním nastavení ukrývá pouze IP adresu, resp. mění vaši skutečnou za IP adresu provozovatele této služby. V okně programu se dozvíte, na jakou IP adresu byla vaše aktuální změněna a pod jakým umístěním se bude webům jevit. Pokud vám ukrytí IP adresy nestačí, pak přichází na řadu aktivace anonymního surfování. Ta totiž umožní změnit také informace o vašem webovém prohlížeči a operačním systému.

vpn-anonymizer-1.png
Nastavení anonymního surfování je velice jednoduché

Anonymním surfováním odblokujete možnost nastavení nové identity. To v řeči VPN Anonymizeru znamená, že si zaměníte identifikaci svého prohlížeče a systému. V nabídce jsou Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Konqueror a Safari. Co se týče operačních systémů, je v nabídce Windows XP, Windows Vista, GNU/Linux a Mac OS X. Jak v případě webového prohlížeče, tak u operačního systému můžete ponechat aktuální nebo tyto informace před zjišťovacími mechanismy úplně skrýt.

Kombinace operačního systému a webového prohlížeče jsou na sobě navzájem nezávislé. V praxi tak můžete nastavit i zdánlivě nemyslitelné kombinace, například práci s webovým prohlížečem Konqueror v prostředí Windows Vista nebo provoz Internet Exploreru v Linuxu (tedy ne, že by to nebylo ve skutečnosti možné).

Blokování reklamy? Žádný problém.

Součástí anonymního surfování je také trojice funkcí blokujících reklamy a soubory cookies a filtrující http hlavičky. Reklamu na webu dovede blokovat množství programů, ale ne všechny si poradí s textovou reklamou. Z toho také těží provozovatelé textové kontextové reklamy. Nicméně VPN Anonymizer dovede zablokovat i ji. Samozřejmě žádný systém nemůže být dokonalý, takže nepočítejte s tím, že by VPN Anonymizer i kdokoli jiný mohl blokovat reklamní obrázky vložené přímo provozovatelem konkrétního webu nebo třeba placené odkazy. Nástroje pro blokování reklam vždy berou v úvahu pouze určité provozovatele (dle zdroje umisťujícího reklamu), případě vám umožní zvolit si typické rozměry reklamních obrázků, které chcete blokovat.

vpn-anonymizer-2.png
Blokování reklamy

Anonymní odesílání e-mailů

Protože práce s internetem není jen o prohlížení webů a stahování dat ve skrytu změněné IP adresy, přidali tvůrci VPN Anonymizeru možnost odesílání a příjmu anonymních e-mailů. Odesilatelům zpráv je nabídnuta adresa ve tvaru vasevolba@vpnpost.com. Pro každý odesílaný e-mail můžete navíc nastavit jinou identitu. Je dobré, že příjem zpráv doručených na virtuální anonymní e-mailové adresy můžete i nemusíte využít. Pokud se však rozhodnete pro použití, nastavíte alias na vpnpost.com a skutečnou e-mailovou adresu, na kterou bude pošta předávána.

vpn-anonymizer-3.png
Možnosti pro anonymní odesílání e-mailů

V nastavení samotného VPN Anonymizeru zadáváte kontaktní e-mailovou adresu, na kterou vás může provozovatel kontaktovat. Pro ochranu lze zadat i heslo. Uživatelské rozhraní ovládacího programu služby VPN Anonymizer je jednoduché a snadno pochopitelné. V sekci podpora najdete odkazy směřující na webové stránky s užitečnou dokumentací a možností kontaktovat techniky. Přestože ikonky v programu jsou převzaty z Windows Vista, tento operační systém zatím není podporován pro instalaci VPN Anonymizeru.

vpn-anonymizer-4.png
Nastavení programu VPN Anonymizer

Veškerá data, která při použití VPN Anonymizeru s internetem přenášíte, jsou odesílána nejprve na server poskytovatele, odkud putují buď k vám, nebo do internetu. To s sebou logicky přináší jisté zpomalení. Neplacená verze VPN Anonymizeru vám umožní pracovat rychlostí maximálně 56 kbps. To je v době několikamegabitových internetových přípojek samozřejmě velmi nemilé. Placená verze je na tom již o něco lépe. Umožní vám komunikovat s internetem rychlostí až 1 Mbps. Kromě šifrovaného VPN tunelu, ukrytí IP adresy, nastavení identity a filtrování obsahu webu nabízí placená verze navíc anonymní e-mailovou komunikaci a ochranu před nevyžádanou poštou.

vpn-anonymizer-5.png
Snadný přístup k nápovědě programu

Pokud chcete občas skrýt svou IP adresu a podívat se na nějaké stránky nepoznáni, pak je VPN Anonymizer samozřejmě velmi dobrý způsob. Rychlost lze oželet, nemusíte jej totiž používat trvale. Ideální je například pro instalaci do virtuálního počítače, který budete používat pro anonymní komunikaci. Skutečný počítač přitom použijete pro rychlé stahování dat s využitím plné kapacity své internetové přípojky. Nespoléhejte se však na to, že VPN Anonymizer beztrestně použijete k nelegálním činnostem na internetu. IP adresa vede vždy na server provozovatele tohoto programu a v případě potřeby nebude problém dohledat vaši skutečnou identitu.

VPN Anonymizer 2.0.1
Anonymita na internetu
zdarma / 149 Kč měsíčně
www.vpnanonymizer.cz
plusy

volba OS a webového prohlížeče
blokování reklamy
anonymní e-maily

minusy

rychlost
podpora jen pro Windows XP

Diskuze (24) Další článek: Počasí v Brně nám zatím nepřeje

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,