Vozidlo s hybridním mikrovlnným a laserovým systémem sestřelilo spoustu dronů

  • Americká armáda nedávno uspořádala cvičení, jehož součástí byly i testy zbraně vyvinuté společností Raytheon
  • Energetický hybridní systém, který kombinuje mikrovlnnou zbraň a výkonný laser, zaznamenal úctyhodné skóre
  • Sestřelil celkem 45 dronů a prokázal tím, že může zaplnit mezeru v amerických technologiích pro boj s malými bezpilotními prostředky

Americká armáda nedávno uspořádala vojenské cvičení, jehož součástí byly i testy experimentální zbraně, vyvinuté společností Raytheon. Jejich energetický hybridní zbraňový systém, který kombinuje mikrovlnnou zbraň a výkonný laser, zaznamenal úctyhodné skóre.

Nekompromisně sestřelil celkem 45 různých dronů a prokázal tím, že může zaplnit mezeru v amerických technologiích pro boj s malými bezpilotními prostředky.

Cvičení Maneuver Fires Integrated Experiment (MFIX) proběhlo v armádním centru U. S. Army Fires Center of Excellence ve Fort Sill, stát Oklahoma. Jeho cílem bylo testovat různé možnosti vylepšení prostředků ke střelbě na velké vzdálenosti a k protivzdušné obraně při útocích z krátké vzdálenosti, tedy k obraně proti dronům.

Společnost Raytheon nainstalovala na dvoumístné terénní vozidlo Polaris svoji vysokoenergetickou mikrovlnnou zbraň, společně se svým vysokoenergetickým laserem HEL (High Energy Laser). Mikrovlnná zbraň zasáhla proti opakovaným útokům hejn většího počtu dronů. Sestřelila jich celkem 33, někdy i dva nebo tři zároveň.

Laserová zbraň zaměřila, identifikovala a sestřelila celkem 12 manévrujících dronů třídy I. a II., tedy dronů o váze až 9 kg, respektive 25 kg. Laser rovněž zlikvidoval 6 minometných střel, které stály na zemi.

Podle Thomase Bussinga, který je představitelem společnosti Raytheon Advanced Missile Systems, je takový hybridní zbraňový systém s možností rychlé reakce a s nízkými náklady na provoz revolučním počinem v ochraně bojových jednotek proti útokům malých dronů. Raytheon a U. S. Air Force Research Laboratory spolupracují na kontraktu v hodnotě 2 miliony dolarů, jehož cílem je vyvíjet a testovat vysokoenergetické mikrovlnné zbraně proti dronům.

Ben Allison, který má v Raytheonu na starost vysokoenergetický laser HEL, tvrdí, že americká armáda potřebuje nějaké praktické řešení problému s drony a potřebuje ho rychle. V dnešní době bojů nízké intenzity představují na bojištích hlavní hrozby právě malé a velké drony, společně s některými „tradičními“ zbraněmi, jako jsou například minomety.

Zároveň postupně narůstá riziko, že sofistikované zbraňové systémy budou v boji přemoženy hejny malých autonomních a levných dronů, kterých bude možné nasazovat velká množství. Zbraňové systémy proti podobným útokům se tedy v budoucnu budou velice hodit.

Foto: Raytheon

Diskuze (4) Další článek: Uber už nesmí v Arizoně testovat autonomní auta. Dostal zákaz kvůli nedávné smrtelné nehodě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,