Vosk: další tiskový krok po jehličkách, inkoustu a laseru

Tiskárny zřejmě znáte jehličkové, inkoustové a laserové. Existují však i jiné inovační technologie, například tisk voskem. Jaké má takový tisk výhody a nevýhody?

V pondělí jste si mohli prohlédnout pitvu starší tiskárny pracující s tuhým inkoustem. Zajímalo vás, co je to za technologii a zda se vyplatí oproti běžnému inkoustu či laseru. Dnes vše objasníme.

Tisk tuhým inkoustem je zcela samostatnou technologií, rozhodně nejde o jakoukoli odnož tiskáren laserových. Společné mají jen nasazení: na rozdíl od inkoustových tiskáren se očekává vysoké měsíční zatížení v kancelářích. Podívejme se podrobněji, jak tisk tuhým inkoustem funguje, jaké jsou jeho přednosti a nedostatky ve srovnání s rozšířenějším tiskem laserovým.

Tiskovou technologii začala vyvíjet společnost Tektonix již v roce 1986. V roce 2000 Xerox tuto společnost koupil a technologii tisku začlenil do své nabídky. V současné době nenajdete voskovou tiskárnu, která by nesla logo jiného výrobce. Možná právě proto jsou současné ceny těchto tiskáren zvláště ve srovnání s laserovkami poměrně vysoké. Výrobce však argumentuje tiskovými náklady, které – alespoň dle standardizovaných měření a údajů – dosahují zhruba 0,35 Kč za běžnou černobílou textovou stránku a zhruba 0,70 Kč za barevnou stránku při standardním 20% pokrytí. U laserových tiskáren bývá obvyklý zhruba dvojnásobek.

Xerox 01.jpg

Tiskové médium: jako voskovky

Určitě si ze školky, nebo prvního stupně základní školy pamatujete kreslení voskovkami. Pokud byl vyučující kreativní, možná jste kreslili i rozpuštěnými voskovkami pomocí špendlíku. A rozpuštěné voskovky jsou v podstatě tiskovým médiem této technologie. Do tiskárny se ale nezakládají malé kulaté pastelky, nýbrž barevné a poměrně rozměrné kostky, kterým by jejich poslání na první pohled hádal jen málokdo. Kostky se zakládají do tiskárny stejně jednoduše, jako papíry, a zásobník jich pojme hned několik. Barvy jsou standardní CMYK, jako u ostatních tiskových technologií.

Xerox 02.jpg
Takto vypadají inkousty v pevném stavu. Můžete jimi normálně kreslit, jako klasickými voskovkami

Mezi výhody tohoto tiskového média patří především nulový odpad. U laserových tiskáren váží tonerová kazeta (typicky s fotoválcem) třeba přes půl kila, přičemž samotný toner činí v této hmotnosti jen pár desítek gramů. Pokud jej nedoplníte a nerecyklujete, jde obal do odpadu. Voskové kostky vybalíte z obalu, vložíte do tiskárny a již žádný další odpad neexistuje.

Touto zeleně-pozitivní vlastností se samozřejmě výrobce rád chlubí, zvláště v dnešní "Eko" době. Z výše uvedeného má bezesporu pravdu, nicméně buďme důslední. Před procesem tisku se musí vosk tepelně odtavit a v pohotovostním režimu se udržuje v tekutém stavu. To vyžaduje nemalé množství elektrické energie a spotřeba tiskárny rozhodně není zanedbatelná, při jednom z testů jsme naměřili necelých 30 W. Výrobce tuto nevýhodu částečně odstraňuje systémem Intelligent Ready, který se učí časové intervaly použití během týdne a na základě tohoto „budí“ tiskárnu v dostatečném předstihu. Okamžitá spotřeba při tisku je však výrazně nižší, než u laserových tiskáren. Je to dáno jednak absencí energeticky náročného laseru a také absencí zapékací jednotky.

Těžká tisková hlava

Vraťme se k samotnému principu tisku. Inkousty jsou ze základního zásobníku postupně odtavovány a malým trychtýřem stékají přímo do tiskové hlavy. Ta má podobu rozměrného hliníkového a poměrně těžkého bloku. V horní části jsou nálevky ústící do kanálků, které rozvádí inkoust v tekutém stavu po celé šířce tiskové hlavy. Z opačné strany se pak nachází trysky vytvořené v desce z nerezové oceli, které rychlostí 24 tisíc kapek za vteřinu nanáší inkoust na rozměrný dutý rotující vyhřívaný přenosový válec. Inkoust přenášený z hlavy se pak ochlazuje z teploty 96 stupňů na zhruba 70 stupňů Celsia.

Ink.png
Princip fungování technologie tisku tuhým inkoustem

Z válce se následně ztuhlý ale stále plastický inkoust přenáší tlakovým válcem na papír, jde tedy v principu o offsetový tisk. Aby na válci inkoust neulpíval, nanáší se na něj velmi tenká vrstva silikonového oleje, kterým je napuštěn měkký váleček v čistící jednotce ve spodní části. Ten by měl vystačit na zhruba 30 tisíc výtisků. Zbytky inkoustu, které přece jen na válci zůstanou, se z válce setřou do odpadního zásobníku.

Xerox 03.jpg
Zásobník odpadního inkoustu

Vzhledem k tomu, že je tiskovým médiem ve fázi kontaktu s papírem plastický a nikoli tekutý inkoust,nevsákne se do papíru, ale ulpí na jeho povrchu. Je možné tisknout na obyčejný nebo i recyklovaný papír. Na rozdíl od prášku (toneru) se tedy nemusí inkoust zapékat a tiskárna je právě této součásti prosta. Na stranu druhou obsahuje jednotku, která podle potřeby (nízká teplota v kanceláři, velmi silný papír) předehřívá papír na optimální teplotu pro přilnutí.

Xerox 05.jpg
Žlutá náhradní náplň

A to je vše, žádná další kouzla nečekejte. Jak vidíte, tisk tuhým inkoustem je principielně poměrně jednoduchý, dokonce ještě jednodušší, než u tiskáren laserových. Velkou výhodou je velmi snadné doplňování spotřebního materiálu, téměř nulový odpad a především tiskové náklady. Před koupí si tedy musíte spočítat, zda se vzhledem k objemu vašeho tisku vyšší počáteční investice vyplatí.

Diskuze (24) Další článek: Nová kniha: Objective-C 2.0 Výukový kurz programování pro Mac OS X a iPhone

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,