Volvo bude používat „zázračné“ lidary Luminar. Chodce a jeho záměry odhalí i na vzdálenost 250 metrů

Volvo se na veletrhu Automobility LA 2018 pochlubilo spoluprací s americkým Luminarem, který se specializuje na vývoj velmi přesných a maličkých laserových radarů – lidarů. Jejich nejnovější technologie disponuje úctyhodným dosahem až 250 metrů.

V této vzdálenosti dokáže jejich výpočetní jednotka detekovat vůz, ale také chodce, jeho pohyby a tedy i záměr. Software umí rozpoznat jeho skelet a vymodeluje chůzi, ze které pak může palubní počítač vozu vypočítat, jestli je kolizní s jízdnou.

Schopnosti nového lidaru od Luminaru:

250 metrů je dostatečné vzdálenost i při vyšší rychlosti, aby jednou autonomní vůz dokázal včas zareagovat. Pro Volvo je to ostatně dostatečně citlivé téma, bylo to totiž právě jeho vůz, i když pod vlajkou Uberu, který na sklonku zimy na předměstí Phoenixu zabil ženu přecházející silnici.

Luminar používá technologii solid-state lidarů, které nerotují a jsou menší. Vejdou se tedy spíše do karoserie a za čelní žebroví, jsou mnohem menší a Luminar chce také postupně stáhnout jejich cenu takovým způsobem, aby se mohly dostat do všech kategorií vozů. I těch hloupých, kde by mohly nabízet alespoň základní antikolizní asistenci

Diskuze (21) Další článek: Cena bastlířů: Máte rádi Arduino? Hlasujte v druhém ročníku mladé české ankety

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,