Windows 10 | Aktualizace | Windows Update

Volitelná aktualizace Windows 10 opravila několik chyb, způsobila ale další problémy

Minulý týden jsme informovali o vydání volitelné aktualizace KB4598291. Jednalo se o náhled („preview“) kumulativního balíčku, který měl vyřešit poměrně dlouhý seznam různorodých chyb. Server Windows Report nyní hlásí, že dobrovolný update způsobil některým uživatelům nepříjemné potíže.

Jedním z problémů, jež se projevují po instalaci aktualizace, je nefunkční sdílení obrazovky přes komunikační platformu Discord. Konkrétně se má jednat o nefungující zvuk v situaci, kdy uživatel sdílí obrazovku s ostatními.

Problémová záplata

Uživatelé zkoušeli řešit problém všemožnými cestami: resetovali nastavení hlasitosti, aktualizovali ovladače zvukové karty a opakovaně přeinstalovávali aplikaci Discord. Bohužel nic z toho nevedlo ke kýženému výsledku v podobě bezproblémového zvuku.

Nakonec se jako jediný způsob, jak vyřešit uvedené potíže, ukázala odinstalace aktualizace KB4598291. Tu lze provést tak, že v Nastavení přejdete do sekce Aktualizace a zabezpečení. Zde klepnete na Zobrazit historii aktualizací a budete pokračovat do Odinstalovat aktualizace. Následně vyhledáte Aktualizovat pro Microsoft Windows (KB4598291) a poklepáním spustíte odinstalaci.

Další potíže se záplatou

Kromě výše uvedeného problému řeší uživatelé v souvislosti s volitelnou aktualizací i další chyby. Některým se například nedaří balíček ani nainstalovat – těsně před koncem instalace se objeví chyba a následně dojde k odstraňování souborů a návratu do původního stavu.

Další uživatelé hlásí, že KB4598291 rozbíjí hry založené na funkci DirectPlay. „Po instalaci mi spadlo několik 3D her, včetně World of Warcraft, hned po spuštění. Po odebrání aktualizace jsou hry a aplikace zpět v provozuschopném stavu.“ tvrdil například jeden z postižených.

Po odinstalaci kumulativní záplaty je nutné počítat s tím, že pokud uvedený update řešil nějaké potíže, jež se týkaly i vašeho počítače, mohou se tyto problémy znovu objevit. V tuto chvíli však bohužel neexistuje žádné jiné řešení. Velkou otázkou pak je, zda Microsoft vypustí KB4598291 v rámci aktualizačního úterý.

Diskuze (33) Další článek: Starlink po několika měsících: Přes 10 tisíc předplatitelů a strach malých operátorů z venkova

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,