Web

Volební kompas 2021: Nová kalkulačka vám poradí, komu dát v říjnu hlas

Nizozemská výzkumná společnost Kieskompas, studenti Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a iRozhlas.cz společně připravily Volební kompas. Šikovný web vám poradí, kterou stranu, hnutí nebo koalici začátkem října zvolit do poslanecké sněmovny.

Interaktivní kalkulačka obsahuje 30 otázek z oblasti daňové politiky, regulací, vztahu k EU a NATO, podpory LGBT+ komunit nebo ekologie. Na základě vašich odpovědí vás zařadí na kompas, který v jedné ose určuje liberální a konzervativní směr, ve druhé pak levicový a pravicový.  V levém bočním menu je i též užitečný filtr, kterým můžete vypnout odpovědi na některá témata, a automaticky se tím změní i poloha na grafu.

V kompasu samozřejmě uvidíte i ikonky politický stran, které na otázky také „odpovídaly“. Uvozovky proto, že nešlo o přímé reakce, ale odpovědi vycházejí z volebních programů a strategií. Kompas počítá jen se subjekty, které podle průzkumů mají preference okolo 1,5 % a více.

PS: Kalkulačka vás nejprve vyzve k zadání některých údajů (rok narození, pohlaví, vzdělání, poslední volby, bydliště a e-mail), ty ale vyplňovat nemusíte. Povinné není ani vyplnění otázek. Rovnou si můžete zobrazit kompas a také odpovědi stran, kde najdete i výňatky z programů.

Sledujte Týden Živě mj. o elektronických volbách:

Diskuze (95) Další článek: Lego v srpnu: Novinky s chybami a kostičkové přešlapy od pistole po koncentrák

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,