Hardware | Příslušenství | Logitech

Volant Logitech G923 přináší pokročilý systém zpětné vazby. Ucítíte každou zatáčku

Logitech patří k největším producentům počítačových periferií a dobře se etabloval i na poli herního hardwaru. Nyní přichází s novým volantem Logitech G923, který navazuje na model G920. Jeho cílovou skupinou budou především pokročilejší hráči automobilových simulátorů, kterým není líto utratit nemalé peníze.

Největší novinkou má být funkce, kterou Logitech označuje jako Trueforce. Jde o pokročilý systém zpětné vazby „s vysokým rozlišením“, jež bude schopen reagovat na fyzikální model a zvukovou stránku hry. Volant bere v úvahu vlastnosti, jako je úroveň hluku přicházejícího z motoru automobilu nebo povrch, po kterém se pohybují pneumatiky, a převádí je na citelné vibrace. Hráči díky tomu budou schopni cítit vlastnosti terénu, trakci i brzdění, čímž se ještě více rozostří hranice mezi virtuálním závoděním a realitou.

Logitech G923

Na volantu je sada barevných LEDek, indikujících otáčky motoru. Hráč tak bude mít tuto informaci neustále na očích a získá možnost přesnějšího řazení. Praktické využití vidíme zejména v záběrech bez zobrazení virtuálního kokpitu vozidla.

Robustní volant je potažený kůží a k řazení rychlostí jsou pod ním připravena kovová pádla. Samotná základna je vyrobena z plastu a připevňuje se ke stolu nebo jakémukoli rovnému povrchu dvěma plastovými sponami.

Součástí balení je také sada tří kovových pedálů. Jejich zajímavostí je programovatelná dvojitá spojka, která umí ve hrách, jež to podporují, napodobovat asistenci při startu auta. Realistický dojem ze šlapání na brzdu má umocnit progresivní pružina. Ti, kdož už měli šanci nový hardware vyzkoušet, však kritizují plastovou základnu, která údajně klouže po podlaze.

Cena jen pro nadšence

Shrnuto a sečteno: Logitech G923 dle specifikací vypadá jako solidní herní hardware, jehož vlastnosti ocení především pokročilejší hráči automobilových her. K dispozici bude ve dvou verzích: první má fungovat s počítači a konzolemi Xbox One a Xbox Series X, druhá je určena pro počítače a konzole PlayStation 4 a PlayStation 5. Každá verze je dodávána s tlačítky specifickými pro konkrétní typ konzole.

Zaměření na nadšence počítačových simulátorů potvrzuje i cena tohoto produktu. Na oficiálních českých stránkách je nabízen k předobjednání za cenu 11 049 Kč. Očekávané zahájení dodávek je plánováno na srpen s tím, že samotné dodání je zdarma.

Základní technické parametry

  • Podporované operační systémy: Windows 7, 8, 8.1 a 10
  • Připojení: port USB 2.0
  • Rozměry volantu: 270 × 260 × 278 milimetrů
  • Hmotnost volantu: 2,25 kg (bez kabelů)
  • Rozměry pedálů: 167 × 428,5 × 311 milimetrů
  • Hmotnost pedálů: 3,1 kg (bez kabelů)
  • Rotace: 900 stupňů od dorazu k dorazu
  • Snímač otáčení fungující na principu Hallova efektu
  • Zpětná vazba: dvoumotorová s TRUEFORCE
  • Obsah balení: volant, pedály, napájecí zdroj a uživatelská dokumentace
Diskuze (5) Další článek: Exploring Hell: NASA hledala ideální design roveru pro výzkum Venuše

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,