Poskytovatelé internetu | Vodafone | Připojení k internetu

Vodafone zrychlí kabelovou síť na 10 Gb/s. Modernizaci odstartuje už v červnu

Kabelovku, ke které se Vodafone dostal odkoupením UPC, čeká pořádný upgrade. Červený operátor dnes oznámil, že investuje přes tři miliardy korun a do pěti let chce nabídnout desetkrát rychlejší internet.

Toho dosáhne nasazením nového přenosového standardu DOCSIS 4.0, který umožňuje koaxiálním kabelem protáhnout až 10 Gb/s ve směru ke klientovi a 6 Gb/s od něj. Vodafone momentálně využívá DOCSIS 3.1 s teoretickými rychlostmi 10/1 Gb/s, ale nevyužívá plný potenciál (nižší šířka pásma, méně efektivní modulace) a downlink omezuje na 1 Gb/s a uplink jen na 50 Mb/s. Gigabitovou síť má v dosahu 1,6 milionu domácností, nejvíce ze všech tuzemských poskytovatelů internetu.

Firma dále uvedla, že modernizace bude postupná a první kroky začne činit již příští měsíc. „Vodafone se zaměří na zlepšení zákaznické zkušenosti a drobná rychlostní zlepšení,“ říká operátor. Upgrade na 10 Gb/s ale bude znamenat i výměnu síťových prvků u uživatelů i na straně Vodafonu a přiblížení optických vláken blíž k domácnostem a firmám, takže proces potrvá déle.

Diskuze (53) Další článek: NASA dokončila pozemní testy elektrického letadla X-57 Maxwell. Další na řadě je let s posádkou

Témata článku: , , , , , , , , , ,