Huawei

Vodafone našel ve vybavení Huawei „zadní vrátka“. Číňané: Je to jen chyba

Italská pobočka operátora Vodafone před několika lety odhalila, že jejich telekomunikační vybavení dodané Huawei obsahovala mezeru v zabezpečení, která čínské firmě umožňovala přístup k sítím koncových uživatelům. Zadní vrátka byla mezi lety 2009 a 2011 nalezena jak v routerech, tak v síťové infrastruktuře, informuje agentura Bloomberg. Důkazy, zda došlo k nějakému zneužití, neexistují. 

Problém se neměl týkat jen Itálie, stejné díry měly existovat i v síťovém vybavením dodaném Huawei v Británii, Německu, Španělsku a Portugalsku. Vyskytovaly se až do roku 2012, kdy je Huawei odstranil. Vodafone měl tedy minimálně několik měsíců sítě používat i s vědomím, že mohou být kompromitované. Podle Bloombergu to udělal proto, že to bylo levnější než využít vybavení konkurence. 

Vodafone pro agenturu potvrdil, že chyby existovaly, tvrdil ale, že je řešil hned a byly opraveny v průběhu let 2011 a 2012. To samé uvedl Huawei, který zároveň odmítl, že by šlo o „zadní vrátka“ do systémů. Podle něj to byly obyčejné chyby a nebylo možné s nimi data zneužívat.

Zpráva přišla jen den poté, co se prezident Miloš Zeman na své státní návštěvě Číny nechal slyšet, že doufá, že Huawei u nás postaví 5G sítě. Obavy z firmy vnímá jen jako závist a šíření poplašných zpráv. Česko podobně jako další země řeší, koho nechá novou telekomunikační infrastrukturu postavit, protože její funkcionalita bude kritická. 

Proti spolupráci s Huawei dlouhodobě rázně varuje Národní úřad pro kybernetiku a informační společnost (NÚKIB), stejně jako obdobné úřady a tajné služby po celém západním světě. Nejsilnější varování přicházejí z USA, kde CIA jen před pár dny přišla s důkazy, že firmu financuje čínská vláda. Přesto se například Německo odhodlalo k výstavbě 5G sítí přizvat Huawei, a to samé nedávno udělala Británie.

Zjištění Bloombergu názor na Huawei pravděpodobně nijak nezmění. Zda šlo skutečně o zadní vrátka nebo o obyčejnou chybu, by museli prozkoumat nezávislí experti. Ukazuje to ale, že ostražitost je a stále bude na místě. 

Diskuze (34) Další článek: Návrat malé devítky. Recenze devítijehličkové tiskárny Epson LX-300 #Computer25

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,