VMware View 4: Virtualizace desktopů a cloud computing v praxi

Virtualizační obr VMware právě testuje RC verzi svého nového produktu VMware View 4, který by měl zásadně prolomit ledy této společnosti v oblasti virtualizace desktopů pro tenké klienty. View 4 umožňuje přistupovat až tisícovkám uživatelů k desktopovému operačnímu systému uloženému na vzdáleném serveru a využívat plně virtualizované a streamované prostředí se vším, co k tomu patří.

V rámci společnosti VMware prolomil další bariéry – dává totiž z části zapomenout v této oblasti doposud používanému protokolu VDI a přichází se zcela novým. PCoIP (PC over IP) se nejvíce podobá řešení od konkurenčního Citrixu, který s komplexnější virtualizací desktopů pracuje na vyšší úrovni už delší dobu.

PCoIP rozpozná typ připojení a hardwaru, na kterém se uživatel aktuálně přihlašuje a přizpůsobí tomu tak provozní podmínky. Umí se například přizpůsobit pomalejšímu internetovému připojení. V tomto případě postupně vykresluje plochu, podobně jako se třeba na internetu načítá obrázek, s tím, že nejdříve zobrazí text, aby uživatel mohl alespoň částečně vnímat obsah, a později dovykreslí zbytek.

Z prvních ukázek se zdají být dobře vyřešeny i dva velké problémy v této oblasti – připojování lokálních USB zařízení na dálkově streamovaný operační systém a problematika tisku. USB zařízení je možné připojit k počítači, klepnutím ho nechat připojit a během chvíle se kompletně promítne do virtualizovaného prostředí. V rámci tisku pak systém automaticky dohledává ovladače a cesty pro tisk. Vyřešena i je bezpečnost přenosu dat. Kromě pokročilého šifrování je možné nastavovat politiky pro přístup z jiných, než lokálních firemních sítí atp.

Cloud computing začal spolehlivě fungovat

View 4 se tedy v praxi snaží uplatnit to, čemu se dnes říká cloud computing. Na vzdálených serverech je na platformě vSphere provozován například pouze jeden obraz operačního systému (například Windows XP) v administrátorem přednastavené formě. Každý uživatel pak získá své přístupové údaje a typ účtu. Ze svého počítače (či jiného zařízení) se pak pomocí tenkého klienta pouze přihlásí a veškerá data se natáhnou ze serveru.

V lokálním prostředí tak uživatel s ničím nepracuje, vše se odehrává na serveru. Je však samozřejmě možné nechat systém stáhnout do offline prostředí, například pro uživatele laptopů. Administrátor pak může navolit, zda se mají změny v systému danému uživateli ukládat do profilu v datovém úložišti, nebo se mají po odhlášení smazat.

Tento systém nebude firmy nutit k tak častému upgradu počítačů, většina úkolů se totiž zpracovává na serveru a počítač slouží spíše jako zobrazovací a vstupní jednotka. „Firmy nyní klidně mohou použít počítače, které už by jinak nepoužily,“ sdělil mi v rozhovoru David Hanacek z VMware.

Rapidně zjednodušena je i správa takových stanic. Případné softwarové zásahy se uskuteční pouze v daném obrazu na serveru a přítomnost u uživatele je nutná pouze v případě manuální práce, třeba poruchy hardwaru atp. „Firmy nyní chtějí z Windows XP přejít na Windows 7. A často i díky cloud computingu, protože jim neuvěřitelně ulehčí celý tento proces,“ říká Hanacek. „V případě, že cloud computing nebude nikde úplně ideální, lze využít i přiložený nástroj ThinApp pro oddělení aplikací od systému,“ pokračuje ve výčtu zjednodušení.

I pro malé zákazníky

VMware je často spojován s tím, že jsou jeho firemní produkty určeny pouze pro veliké firmy s ohromným množstvím výpočetní techniky. Hanacek to však aktuálně vyvrací. „View 4 je možné nasadit třeba ve firmě s 50 počítači. Dokonce máme zákazníka, který ho provozuje pro 5 počítačů,“ dodává k tématu.

VMware View 4 se ve své finální verzi dostane na trh během následujících dvou týdnů, nicméně už dnes jsou stanoveny edice a ceny licencí. Enterprise Edition, jejíž součástí bude i vSphere 4 a vCenter 4 vyjde na 150 amerických dolarů pro jednoho uživatele. Vyšší Premier Edition navíc čítající i ThinApp 4 a View Composer bude stát 250 dolarů pro jednoho uživatele. Jedním uživatelem se v tomto případě myslí jeden připojený uživatel aktivně využívající virtualizovaný desktop. Podobně jako u licenčních serverů pro CAD programy je zde totiž možné využít systému, kdy firma například nakoupí 100 licencí a využívat je může kdokoliv – pouze musí být ještě nějaké volné.

VMware samozřejmě není jediný, kdo v této oblasti působí. Velice významným hráčem je zejména již zmiňovaný Citrix, který rovněž během listopadu uvolní novou verzi svých nástrojů. Nový XenDesktop v sobě zahrne i XenApp a nabídne podobnou funkčnost jako View 4. Na testy obou konkurentů se můžete těšit v dalších číslech časopisu Connect!.

Cloud computing v této podobě je aktuálně na vzestupu a jak VMware, tak Citrix se shodují, že se v budoucnu stane dalším standardem v IT. Když jsem nedávno mluvil s Ondřejem Markem z Citrixu, sdělil mi, že Citrix je pětkou na celosvětovém trhu v oblasti Software-as-Service a pramení z toho značná část příjmů. David Hanacek z VMware mi zase potvrdil vizi toho, že by virtualizace desktopů jednoho dne mohla překročit hranici firemního prostředí a dostala by se mezi běžné uživatele. Tak, jak si dnes kupujete mobilní telefon s tarifem, si nejspíše brzy budete moci koupit počítač (tenký klient).

Diskuze (14) Další článek: Nová kniha: Jak myslí Steve Jobs - rozšířené vydání

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,