VMware koupil SpringSource za 420 milionů dolarů a významně posiluje

Světová jednička v oblasti virtualizace VMware kupuje společnost SpringSource za celkovou sumu 420 milionů amerických dolarů. Celých 362 milionů dominantní hráč na trhu zaplatí v hotovosti, zbytek ve vyši 58 milionů pak doplatí v akciích. VMware tak významně posiluje v oblasti cloud computingu. Obě firmy to dnes uvedly ve společném prohlášení.

Akvizice by měla být dokončena do konce třetího fiskálního čtvrtletí VMware a jedná se o vůbec největší spojení v dějinách této společnosti.

VMware plánuje nasadit produkty a technologie SpringSource do svých produktů, společnost si hodně slibuje především od integrace do serverové virtualizační platformy vSphere. Spolupráce technologií obou firem by měla probíhat zejména v tzv. private cloud, tedy vrstvy nad serverovým hardwarem, kde se spouštějí virtualizované aplikace z vnitřních i venkovních sítí. SpringSource nabízí programovací modely pro běh aplikací v cloudu, webovém prohlížeči a nástroje pro integraci se současným a zavedeným softwarem.

springsourcecloud.jpg
Nástroje SpringSource nejenže umí působit uvnitř private cloud, ale dokáží spravovat jako základní vrstva vyšší vrstvy technologií VMware.

SpringSource je na trhu zhruba pět let a poskytuje nástroje pro vývoj, běh a správu aplikací ve virtualizované vrstvě, to vše pod open source postaveném na jazyce Java. Vyvíjený Spring Framework například stojí za více než polovinou aplikací ve firemní sféře napsaných právě v Javě. SpringSource stojí i za vývojem Apache Tomcat.

VMware významně posiluje v další oblasti a má ty nejlepší předpoklady dominovat nejen na trhu klasické virtualizace, jednoduše řečeno na trhu s hypervisory, ale i v samotném cloud computingu, kde se provozují aplikace. Žádná jiná společnost ve hře nemá takové vysoké podíly.

Posledních pár dnů se nese ve znamení významných akvizic. Microsoft odprodal reklamní agenturu Razorfish francouzské skupině Publicis Groupe SA za 530 milionů dolarů, Facebook pak oznámil koupi webové služby FriendFeed za prozatím nespecifikovanou částku.

Diskuze (1) Další článek: Zakladatel Delicious lituje, že svou nadějnou službu prodal Yahoo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,