Čína | Výroba | Klimatická změna

Vlna veder zastavila čínské továrny Intelu, Foxconnu, Volkswagenu, Toyoty a další

Čínu v uplynulých dnech zasáhla nejsilnější vlna veder za posledních šedesát let, při které teploty překračují 40°C. S tím související sucho způsobilo nedostatek elektřiny v provincii Sečuán, která je do značné míry závislá na vodních elektrárnách. Vláda proto nařídila několika továrnám zastavit na šest dní výrobu, informuje China News.

Kvůli extrémním horkům obyvatelé největší čínské provincie mnohem častěji zapínají klimatizace, což nesmírně zatěžuje energetickou síť. Popularita klimatizací v posledních letech rapidně roste – země dnes údajně spotřebuje na chlazení 68× více elektřiny než v roce 1990.

Extrémní vedra odstavila elektrárny

Omezení výroby se dotklo i Intelu, který má v hlavním městě Čcheng-tu dva výrobní závody zajišťující montáž a testování počítačových čipů. Celý areál spotřeboval v loňském roce přibližně 240 GWh elektrické energie. Nyní je zásadní otázkou, zda a případně jak přerušení provozu ovlivní ceny a dostupnost produktů tohoto výrobce.

Nedostatek elektrické energie postihl také továrny firem Toyota, Volkswagen, Texas Instruments, Foxconn a výrobce akumulátorů Contemporary Amperex Technology. Podle agentury Bloomberg očekával Volkswagen pouze mírné zpoždění dodávek zákazníkům, zatímco Foxconn zmínil, že jeho závody zaznamenaly dopady opatření „jen v omezené míře“.

Sečuán, který je jednou z nejlidnatějších čínských provincií, je značně závislý na vodní energii. To ho činí obzvláště zranitelným vůči vlně veder a sucha, které zvyšují poptávku po klimatizaci a vysouší vodní přehrady. Je to klíčové výrobní centrum, jež je důležité pro výrobu materiálů, jež jsou nezbytné pro transformaci energetiky.

Další nepříjemné dopady

Provincie je také významným producentem rýže a kukuřice. Národní meteorologické centrum tento týden varovalo, že dlouho trvající sucho může poškodit úrodu a zbrzdit její růst. Zastavit výrobu musely též továrny vyrábějící hnojiva, což způsobilo narušení globálních dodávek živin pro plodiny, které jsou klíčové pro udržení světových zásob potravin.

Vlna veder se neomezuje pouze na provincii Sečuán a zasahuje širší povodí Modré řeky (Jang-c'-ťiang). V příštím týdnu se očekávají jen slabé až mírné deště, proto má největší přehrada na světě Tři soutěsky v sousední provincii Chu-pej v plánu v příštích pěti dnech vypouštět další vodu, aby pomohla doplnit střední a dolní oblast největšího čínského vodního toku.

Výpadky elektřiny postihly také více než 70 % oceláren, které buď zastavily, nebo omezily výrobu. Nucenou týdenní odstávku musel zahájit i významný výrobce hliníku Henan Zhongfu Industry. Cena hliníku v Číně od pondělního uzavření továren vzrostla přibližně o 3,5 %.

Diskuze (4) Další článek: Hackujeme Gmail v Apps Scriptu: Uložíme potvrzení o nákupech do tabulky s grafem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,