VLC pro Metro finišuje. Přehrávač prošel certifikačním testem

Už je to skoro rok, co se komunita okolo multimediálního přehrávače VLC rozhodla, že se pokusí skrze Kickstarter vybrat dostatek peněz na vývoj aplikace pro Windows 8 a RT – tedy pro Metro. Cílem by přitom měla být co možná nejplnohodnotnější podoba klasického VLC se všemi funkcemi. Žádný takový přehrávač na Windows Storu zatím nenajdete.

VLC.png
Pokud se autorům podaří přepsat VLC do Metra, je to dobrá zpráva hlavně pro majitele tabletů s Windows a mohlo by to pomoci i Windows RT. Prototyp GUI z letošního jara.

Vývojářům se skutečně podařilo vybrat částku okolo 1,5 milionu korun a slibovali, že během několika měsíců bude hotovo. To byl ale hodně bláhový předpoklad, přepis všech klíčových knihoven programu do Metra sebou totiž nesl komplikace spojené s tím, jak je Metro striktně omezené.

Po roce se zdá, že se autorům podařilo téměř všechna omezení konečně vyřešit, jejich přehrávač totiž prošel prvním certifikačním testem, který má za úkol zkontrolovat, jestli nebude program na cílových zařízeních dělat nějakou neplechu.

Hotového VLC pro Windows 8 se ale dočkáme nejdříve za několik dlouhých týdnů, certifikačním testem totiž zatím prošlo pouze přehrávání videa, nikoliv však zvuk. V každém případě je skoro jisté, že do Vánoc se na Windows Storu pro Windows 8 konečně objeví první skutečně propracovaný multimediální přehrávač. Všechny ostatní totiž jen obalují vestavěnou multimediální komponentu WinRT a v podstatě nic neumí.

Diskuze (31) Další článek: Setkání Windows User Group - říjen 2013

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,