Vlastní e-shop za půlden. Přehled platforem pro tvorbu webového obchodu

Zprovoznění vlastního e-shopu nemusí znamenat programátorské znalosti a vše je možné zařídit velmi rychle. Krabicových řešení, kdy je připraveno vše od hostingu, správu produktů až po samotné rozhraní obchodu, existuje velké množství. Vybrali jsme čtveřici nejlepších.

Tvorbu vlastního e-shopu můžeme rozdělit na tři varianty:

  1. Buď si jej necháte naprogramovat od nuly, což si vyžádá vysoké náklady a předpoklad většího obchodu, kde se vlastní řešení zaplatí.
  2. Nebo můžete zvolit open source řešení, které bude zcela zdarma, ale vždy bude vyžadovat technologické znalosti a dostatek času pro konfiguraci a doplnění všech požadovaných funkcí
  3. ...anebo zvolíte tzv. krabicový e-shop. Pod tímto označením se skrývají platformy, které umožňují pronájem konfigurovatelné služby, která je pro provoz e-shopu skvěle připravena. Nejsou nutné programátorské znalosti, vše probíhá v grafickém rozhraní a u většiny služeb je předpoklad dobré škálovatelnosti pro případný růst obchodu. Při výběru obdobné platformy je však zapotřebí pamatovat na několik základních pravidel.

Volte ty tuzemské

Ačkoli narazíte na výhodnější zahraniční služby pro provoz e-shopu, vždy doporučujeme sáhnout po těch českých. Vedle bezchybné lokalizace a pohodlné podpory v češtině totiž získáte jistotu, že budou tyto platformy reagovat na případné legislativní změny. Ať už se bude v budoucnu EET znovuzavádět, nebo rušit, daně snižovat, či zvyšovat, měnit se pravidla pro zobrazování původních cen před slevou, či jakékoli další zákonné změny, české služby na to zareagují. Na provozovateli e-shopu potom zůstanou jen provozní záležitosti, zatímco změny implementuje samotná služba.

c4c2d7a0-77b2-4e1e-8316-2dd3ef2c4034

Další obrovskou výhodou českých e-shopových platforem je možnost napojení na další tuzemské služby nezbytné pro jakýkoli moderní obchod, jako jsou srovnávače cen, platební brány, analytické služby nebo účetní aplikace. Ve většině těchto případů existuje vždy několik tuzemských zástupců, na které svůj obchod jednoduše chcete napojit. To by v případě zahraničních poskytovatelů nemuselo být vůbec možné nebo minimálně ne tak jednoduché.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Diskuze (1) Další článek: Týden Živě: Jak nepřiplácet při nákupu z Číny a nebát se konce 3G

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,