Vláda vzkazuje Microsoftu: jděte s těmi návrhy k šípku

Jak se dalo čekat, vláda oficiálně nevyjádřila přílišné nadšení z návrhů Microsoftu na vyrovnání a nadále trvá na rozdělení společnosti.
Jak se dalo čekat, vláda oficiálně nevyjádřila přílišné nadšení z návrhů Microsoftu na vyrovnání a nadále trvá na rozdělení společnosti. Vládní odpověď na 73 stranách rozebírá jednotlivé navrhované body Microsoftu a postupně je zamítá. Většina argumentů proti návrhům Microsoftu vás obecně napadne sama od sebe. Obecně se dá říci, že podle vlády Spojených států nejsou jednotlivé návrhy adekvátní odpovědí na prokázaná provinění a že Microsoftu nezabrání v těch činnostech, kvůli kterým byl souzen. Ve věci zveřejnění zdrojového kódu systému, na který se mnozí (ale asi marně) těší, vláda ubezpečila Microsoft, že kód bude zveřejněn softwarovým a hardwarovým vývojářům na základě přísně stanovených podmínek a pouze pro konkrétní účely a zveřejněné části kódu se budou týkat pouze rozhraní využívaného pro komunikaci s jinými aplikacemi. Vláda například připomněla, že již v minulosti Microsoft poskytl za určitých podmínek zdrojový kód Internet Exploreru firmám Compuserve a AOL.

Microsoft nyní vytáhl ještě jeden argument, kterým je připravovaný NGWS (Next Generation Windows Services). NGWS by měl tvořit základ budoucích verzí systému Windows a již od svého základu je projektován tak, aby ještě více potlačil hranice mezi samotným operačním systémem a navazujícími aplikacemi. Vývoj NGWS je mimořádně nákladný, a pokud dojde k rozdělení Microsoftu na část operačních systémů a část aplikací, je budoucnost NGWS ohrožena. To by podle Microsoftu mělo zdrcující vliv na následné inovace a celý vývoj v této oblasti. Pravdou je, že NGWS stírá rozdíly mezi oblastmi, kde soud namaloval ostrou čáru, není ale jisté, že to soud obměkčí.

Microsoft ještě není zcela určen k rozdělení, bude se ještě konat odvolací soud. Tato dokumentová přestřelka však naznačila, jakým směrem se bude nadále proces vyvíjet.

Diskuze (14) Další článek: Computer 9/00

Témata článku: , , , , , , , ,