Historie | Čipy | Moorův zákon

Vizualizace: Jak Moorův zákon předpověděl vývoj čipů na padesát let dopředu

Jako Moorův zákon se označuje empirické pravidlo, podle kterého se maximální počet tranzistorů umístěných na integrovaný obvod každých 18 měsíců zdvojnásobí, a to při zachování stejné ceny. Tuto myšlenku vyslovil Gordon Moore již v roce 1965 a kupodivu stále platí. Nyní jsme narazili na zajímavou grafiku, která Moorův zákon skvěle prolíná napříč historií vývoje procesorů. Podívejte se na video výše.

Z videa je znát, že některé procesory dobu o něco předběhly, v některých obdobích se naopak Moorovu vizi naplňovat nepodařilo, ale ve výsledku se vývoj stále drží stanoveného exponenciálního růstu. Když se pak na vývoj podíváme prostřednictvím grafu, je odraz Moorova zákona už zcela jasný. 

93be69b5-976f-4eb0-964b-558378d88925 
Moorův zákon v praxi. V grafu jsou vrcholné čipy své doby od roku 1970 o roku 2018. Graf: Max RoserCC BY-SA 4.0

Moorův zákon byl sice později revidován s tím, že se počet tranzistorů zdvojnásobuje jednou za dva roky, nikoli za rok a půl, nicméně zkrácená perioda zhruba odpovídá nárůstu výpočetního výkonu, protože ten se zvyšuje ještě o něco rychleji než samotný počet tranzistorů. 

V průběhu let, kdy se Moorův zákon průběžně potvrzuje, se pravidelně objevují i predikce, že přestane platit a tempo vývoje se neudrží. Zpravidla se takové predikce časem ukážou jako chybné. Připomeňme si ale jednu takovou z roku 2003, o které jsme tehdy psali na Živě. Samotný Intel, který Gordon Moore spoluzaložil, v roce 2003 předpověděl, že Moorův zákon vydrží nanejvýš do roku 2021. Důvodem mělo být dosažení maximální možné miniaturizace na úrovní 16nm výrobní technologie. Připomeňme, že Intel nyní vyrábí už 10nm výrobní technologií, AMD dokonce 7nm a chystají se už i 3nm výrobní procesy. A tak se zdá, že Moorův zákon bude platit dál...

Diskuze (14) Další článek: Vyzkoušejte Mapy.cz na palubním počítači. Stačí auto s podporou Apple CarPlay

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,