Prohlížeče | E-mail | Vivaldi

Vivaldi nabobtná. Po vzoru staré Opery získá e-mailový klient, kalendář a RSS

Webové prohlížeče začaly s nástupem Chromu hloupnout, tento trend postihl i Operu, která si přitom odjakživa zakládala na tom, že toho nabídne víc než ostatní. Jon von Tetzchner, který Operu zakládal a který teď dohlíží na vývoj prohlížeče Vivaldi, ale má na věci jiný názor.

Vivaldi překypuje spoustou nastavení a možnosti přizpůsobení, má i řadu funkcí, které jinde nenajdeme. A teď dostane další nášup. V testovacích verzích prohlížeče pro Windows, macOS a Linux je k dispozici plnohodnotný e-mailový klient a na něj navázané nástroje pro správu kalendáře, úkolů a čtení zpráv. Funkci je nutné nejprve aktivovat v nastavení vivaldi://experiments.

E-mailový klient podporuje protokoly IMAP, POP3 a SMTP. Přidat lze několik účtů, zprávy se přitom organizují do jednoho místa, avšak je možné zobrazit i poštu z jednoho vybraného účtu. Uživatelé si mohou vybrat tradiční rozložení panelů (horizontální/vertikální), nastavovat příznaky, štítky a šikovná je možnost uložit vyhledané dotazy jako filtr pro příští použití.

Dalším zlepšovákem jsou číselné odznaky v přehledu zpráv. Jsou dva, jeden ukazuje počet nepřečtených zpráv, druhý počet rozečtených (avšak nedočtených do konce). A protože to má Vivaldi ve zvyku, vše týkající se pošty si můžete podrobně nastavit. Tvůrci mimochodem pracují na importu zpráv z jiných klientů a v budoucnu přidají i přímou podporu šifrování PGP.

RSS čtečka už import má, takže stačí ve stávající čtečce exportovat seznam sledovaných kanálů ve formátu OPML. Vivaldi navíc v adresním řádku indikuje pomocí ikonky, že právě zobrazený web nabízí i RSS kanál a jedním klikem jej začne odebírat.

Kalendář a úkoly také nabízí vše, co byste od podobného nástroje čekali. Vivaldi umí události zobrazit v denní, týdenní i měsíční agendě, podporuje opakované události, záznam umí upravovat přímo v poli bez otevírání nových oken a pochopitelně je provázaný i s poštovním klientem. Kalendářů může být víc a lze je synchronizovat pomocí protokolu CalDAV.

Všechny novinky jsou prozatím v betaverzi a možná potrvá několik týdnů či měsíců, než se objeví v ostré verzi prohlížeče. Vývojáři nechtějí nic uspěchat. Sám von Tetzchner tvrdí, že e-mailový klient slibovali už před pěti lety při vydání první veřejné verze a že chtějí s prohlížečem navázat na éru Opery 12. Uživatelé museli dlouho čekat i na synchronizaci prohlížeče. Teď se čeká také na vydání prohlížeče pro iOS, aplikace pro Android vyšla letos.

Jaké jsou k dispozici bezplatné e-mailové schránky?

Diskuze (15) Další článek: U.S. Army chce zabránit sledování elektromagnetických signálů vydávaných výstrojí vojáků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,