Visual Studio 2008: Vývojářské nekonečno

Ležatá osmička v očích vývojářů symbolizuje Visual Studio. V edici 2008 je ještě magičtější než kdykoli předtím.
Kapitoly článku

Při pohledu na přehršle sofistikovaných technologií, syntakticko-sémantických inovací a plejádu programových rysů, které jsou ve Visual Studiu 2008 zhmotněny, se nám doslova tají dech.

Ačkoliv je nové Visual Studio v současné době pouze ve fázi Beta 2, bez jakýchkoliv potíží můžeme identifikovat všechny ty vzrušující novinky, které s sebou nese. V tomto článku se pokusíme obeznámit vás s těmi nejvýznamnějšími, jež se budou dotýkat zejména vývojářů píšících své aplikace v jazycích Visual Basic 2008, C# 3.0 a C++/CLI. Zastavíme se také při možnostech vývoje pro platformu Office 2007 a nakonec pojednáme o hlavních zbraních, jimiž na nás hodlá nové Visual Studio 2008 zaútočit. Vážení přátelé, vzhůru do vývojářského universa!

Visual Studio 2008 a Microsoft .NET Framework 3.5

Začněme dobrou a popravdě řečeno i dlouho očekávanou zprávou: Visual Studio 2008 aktivně spolupracuje s vývojově-exekuční platformou Microsoft .NET Framework verze 3.5, která představuje další stupínek od poněkud marketingově vytvořené verze 3.0. Podotkněme, že .NET Framework 3.0 přišel s nástupem operačního systému Windows Vista a nabídnul nová API pro budování řízených aplikací. Čtyřlístek nově zařazených aplikačních programových rozhraní čítal:

  • Windows Presentation Foundation (WPF): grafický subsystém s podporou multimédií a animací,
  • Windows Communication Foundation (WCF): subsystém pro stavbu servisně orientovaných webových aplikací dle principů SOA
  • Windows Workflow Foundation (WF): subsystém pro modelování toků procesů
  • Windows CardSpace: subsystém pro správu digitálních identit.

Se všemi zmíněnými API rozhraními se setkáváme také v .NET Frameworku 3.5, ovšem důležitější je sdělení, že verze 3.5 přichází s inovacemi, které se dotýkají trojice hlavních programovacích jazyků, webového AJAXu, .NET Compact Frameworku 3.5, bázové knihovny tříd (FCL) a samozřejmě také virtuálního exekučního systému CLR.

Přestože většina vývojářů bude s největší pravděpodobností stavět své nové programy se zacílením na platformu .NET Framework 3.5, nemusíme se obávat, že bychom snad byli odřezáni od dřívějšího technologického zázemí. Kdepak, Visual Studio 2008 je totiž prvním prostředím, které kromě podpory nejmodernějšího .NET Frameworku dovede zachovávat kompatibilitu i se staršími vydáními, specificky 3.0 a 2.0. Výběr platformy uskutečňujeme již při zakládání projektů, na což Visual Studio 2008 flexibilně reaguje zpřístupněním pouze těch projektových šablon (a pochopitelně i technologií), které jsou pro to které vyhotovení .NET Frameworku validní. Ono multiplatformní zaměření je vysoce ceněnou vlastností, neboť nám dovoluje snáze a pružněji navázat aplikační kód na požadovanou verzi vývojově-exekuční platformy.

obr_01.png
Úvodní obrazovka Visual Studia 2008

Další skvělou zvěstí je, že nové vývojové prostředí můžeme instalovat „side-by-side“ vedle produktů Visual Studio 2005 a Visual Studio .NET 2003. Mezi instalovanými vývojářskými nástroji nevznikají žádné neblahé interference, což přijde vhod především u projektů, které bude zapotřebí pozvolna migrovat do nového prostředí. Je-li na pracovní stanici přítomno Visual Studio 2005, pak se vás verze 2008 při svém prvním startu automaticky zeptá, zda si přejete přenést nastavení ze staršího softwaru (bohužel, samočinně nelze přenášet uživatelské expanzivní šablony – code snippets – ani doplňky třetích stran). Integrované vývojové prostředí je vyvedeno v elegantním bleděmodrém barevném závoji, jenž má šanci vyniknout obzvláště ve spojení se systémem Windows Vista. Ačkoliv přiznáváme, že vnímání vizuálu IDE je víceméně subjektivní záležitostí, přesto jsme přesvědčeni, že s Vistou září vývojové prostředí kapku pronikavěji než s Windows XP.

obr_02.png
Paleta projektových šablon pro vývoj Windows aplikací v C# 3.0

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,